30god-pz

Total Beach_Access

Izbor jezika
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Pretraga sajta

Od 7. do 9. oktobra 2019. godine u engleskom ljetovalištu Blekpul održan je godišnji skup operatera Plave zastavice, jednog od pet programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) koji se ove godine odvijao u 47 zemalja svijeta na 4.573 lokacija (plaža, marina i turističkih brodova). U toku je i pilot faza u pet zemalja – Indija, Argentina, Čile, Finska i Zelenortska ostrva, gdje bi tokom naredne godine mogle da se zavijore i prve Plave zastavice.

Domaćin je bila ekološka nevladina organizacija “Keep Britain Tidy” koja u Engleskoj pored brojnih kampanja sprovodi i FEE programe. U organizaciji skupa je pomogla i lokalna vlast tj. Blackpool Council.

foto 1_BF_England_0 foto 2_BF_England_1
(Foto: Blue Flag facebok)

Sumirani su rezultati Plave zastavice tokom ljeta i najavljena je naredna 2019/20 sezona sa nekim novinama – izbor najbolje eko akcije na temu klimtskih promjena, zaštite biodiverziteta i zagadjenja, osmatranje količine otpada na plažama kao i kampanja “Terry the Turtle” koja obilazi južne i istočne okeane i mora.

Posebna pažnja je posvećena integraciji ciljeva održivog razvoja UN u program Plave zastavice kroz brošuru koja se može pogledati na web stranici www.blueflag.global. Predstavljeni su i rezultati ankete korisnika plaza sa Plavom zastavicom na Malti i Dominikanskoj republici.

Održana je i sesija o pristupačnosti plaza i marina za sve korisnike. Katerina Papamihail i Ajvor Ambrouz (European Network for Accessible Tourism) predstavili moguća unapredjenja kriterijuma u pogledu dostupnosti lokacija sa Plavom zastavicom. Dejvid Kej, ekspert Svjetske zdravstvene organizacije govorio je o preporukama za reviziju EU direktive o kvalitetu vode za kupanje.

foto 3_BF_England_7 foto 4_BF_England_9
(Foto: Blue Flag facebok)

Ovaj skup je, kao i do sada, bio prilika da se ukaže na pozitivnu praksu u drugim zemljama. Tako su prisutni mogli da pogledaju prezentaciju iz Španije o novim zdravstvenim info punktovima te dronovima koji se koriste u spašavanju kupača. Bugarska je predstavila sistem zdravstvene zaštite na crnomorskim plažama, dok je Kolumbija prikazala izazove na plaži Maguipi sa izrazitom plimom i osjekom, gdje se od drveta iz mora pravi mobilijar za plaže.

Domaćini su predstavili kampanju “Love My Beach” u okviru koje su tokom godinu dana organizovali 360 akcija čišćenja. Izuzetnim zalaganjem prvo kupalište u Blekpulu je ove godine dobilo prvu Plavu zastavicu na plaži sa plimom i osjekom koja iznosi i do 7 metara. Održana je i prezentacija spasilačke službe za najmladje u okviru projekta “School to coast”.

foto 5_BF_England_3 foto 6_BF_England_2 foto 7_BF_England_8
(Foto: Blue Flag facebok)

Naredni godišnji skup operatera Plave zastavice biće na portugalskom ostrvu Madeira u oktobru 2020. godine.