30god-pz

Total Beach_Access

Izbor jezika
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Pretraga sajta

Prva Plava zastavica u Crnoj Gori ove godine biće podignuta 8. juna na Svjetski dan okeana i mora na kupalištu “Kalardovo” (opština Tivat). Tom prilikom biće objavljeni svi dobitnici ekskluzivnog svjetskog eko-obilježja u našoj zemlji.

Zbog krize COVID-19, međunarodni žiri Plave zastavice sastao se online 21. aprila, kako bi ocijenio prijave preko 4.500 kandidata za sjevernu hemisferu 2020. godine. Opsežne pripreme tima Blue Flag International osigurale su da internetski format ne ometa kvalitet i rezultate sastanka.


Online sastanak Medjunarodnog žirija (foto: www.facebook.com/blueflag.global)

Međunarodni žiri Plave zastavice 2020. godine sačinjavali su: Peter Kristensen, European Environment Agency (EEA), David R. Green, Coastal & Marine Union (EUCC), Birguy Lamizana, United Nations Environment Programme (UNEP), Sophie Lewis, World Cetacean Alliance (WCA), Bernard Combes (UNESCO), Jean-Michel Gaigné, International Council of Marine Industry Associations (ICOMIA), Erik Bech, International Life Saving Federation (ILS), Dirk Glaesser, World Tourism Organization (UNWTO) & Lourdes Diaz (FEE).

Aprilski sastanak je bio i prilika da se izaberu pobjednici prvog takmičenja za najbolje ekološke prakse na lokalitetima sa Plavom zastavicom u preko 40 zemalja.

Međunarodni žiri poručuje da će svjetska kriza COVID-19 uticati na predstojeću sezonu Plave zastavice na sjevernoj hemisferi, te traži da sve nagradjene lokacije primjene lokalne i nacionalne zdravstvene smjernice iznad svih drugih pravila. U ova nesigurna vremena valja se sjetiti važne uloge koju Plava zastavica ima u podršci lokalnim zajednicama i turistima da prepoznaju sigurne i održive destinacije. Zahvaljujući priznatoj izvrsnosti priznanja Blue Flag, javnost može biti sigurna da će i ovog ljeta biti bezbjedno posjetiti mjesta gdje se vijori plava zastava.

 

Svake godine, Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila ekološkim akcijama širom svijeta. Već duži niz godina, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom ovaj datum obilježava akcijama čišćenja i uređenja morskog dobra u saradnji sa lokalnim nevladinim organizacijama, školama i drugim ustanovama.

Zbog nemogućnosti da se to uradi i ove godine uslijed pandemije korona virusa, upućen je poziv da se pošalju kratke video, foto ili likovne poruke u kojima će se ukazati na neki od izazova sa kojima se susreće Planeta (klimatske promjene, zagađenje mora, otpad na plažama i u moru, gubitak biodiverziteta i sl.).

Pridružujući se ovoj inicijativi, EKOM kao nacionalni operater Plave zastavice u Crnoj Gori pripremio je nekoliko slajdova sa pregledom aktivnosti koje će ponovo biti organizovane na plažama ovoga ljeta, a preduslov za to je da se poštuju pravila fizičke distance i socijalne odgovornosti.

Slide1-min Slide2-min

Slide3-min Slide4-min

 

U organizaciji NU “EKOM”, nacionalnog operatera Plave zastavice i JP za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, u PC “Vukšić” 18. decembra 2019. godine održan je godišnji skup o programu Plave zastavice.

Na seminaru je analizirana prethodna sezona sa aspekta ispunjenosti kriterijuma kampanje, kontrole kupališta koja su bila u pilot i redovnoj fazi programa Plava zastavica kao i analize sanitarnog kvaliteta morske vode na kupalištima tokom 2019. godine. Najavljene su i promjene u klasifikaciji voda za kupanje koja će se primjenjivati naredne 2020. godine.

BF seminar_1 BF seminar_2 BF seminar_3

(Foto: Milica Mašanović)

Opširnije...

 

U organizaciji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, 10. decembra održana je 15. dodjela godišnjih nagrada u turizmu „Wild Beauty Awards 2019“ u hotelu „Hilton“ u Podgorici.

Ovom prilikom dodijeljeno je ukupno pet nagrada i pet priznanja pojedincima i organizacijama za izuzetan doprinos unapređenju kvaliteta turističke ponude u 2019. godini.

Za najbolju plažu sezone proglašena je Kamenovo beach. Sve nominovane plaže ove godine, kao i mnogo puta do sada, bile su iz nosioci Plave zastavice.

Wild-beauty-award 2019_07 kamenovo beach

 

Od 7. do 9. oktobra 2019. godine u engleskom ljetovalištu Blekpul održan je godišnji skup operatera Plave zastavice, jednog od pet programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) koji se ove godine odvijao u 47 zemalja svijeta na 4.573 lokacija (plaža, marina i turističkih brodova). U toku je i pilot faza u pet zemalja – Indija, Argentina, Čile, Finska i Zelenortska ostrva, gdje bi tokom naredne godine mogle da se zavijore i prve Plave zastavice.

Domaćin je bila ekološka nevladina organizacija “Keep Britain Tidy” koja u Engleskoj pored brojnih kampanja sprovodi i FEE programe. U organizaciji skupa je pomogla i lokalna vlast tj. Blackpool Council.

foto 1_BF_England_0 foto 2_BF_England_1
(Foto: Blue Flag facebok)

Opširnije...