30god-pz

Total Beach_Access

Izbor jezika
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Pretraga sajta

Od 15. do 27. jula predstavnici NVO „EKOM” i JP za upravljanje morskim dobrom obavili su kontrolu većine plaža sa Plavom zastavicom u 2016. godini, kao i kupališta u pilot fazi.
Cilj je bio da se provjeri ispunjenost kriterijuma kampanje, ukaže na eventualne propuste i daju savjeti kako da se stanje popravi.
Uzimajući u obzir loše vremenske prilike, stanje na provjerenim kupalištima je vrlo dobro, a manji propusti su otklonjeni tokom narednih par dana i o tome su podnijeti foto izvještaji nacionalnom operateru kampanje Plava zastavica.

kontrola 1  kontrola 2-1  kontrola 3

Opširnije...

 

U nedjelju 5. juna 2016., na svjetski dan zaštite životne sredine, na kupalištu "Safari beach" na Velikoj plaži, zvanično je počela trinaesta sezona Programa Plava zastavica u našoj zemlji. Prva plava zastavica u ovoj godini bila je i 200. koja je dodjeljena u Crnoj Gori.

glavna safari

Za sve one koji su propustili ovaj dogadjaj, evo mogućnosti da pogledaju foto priču sa lica mjesta.

Opširnije...

 

Originalno francuska ideja iz 1985. godine, Plava zastavica je nakon 30 godina postala ekskluzivno eko-obilježje u 49 zemalja. Tokom ljeta 2016. godine biće dodjeljena za preko 4.270 plaža i marina u zemaljama sjeverne hemisphere, a po prvi put zavijoriće se u Aziji u dalekom Japanu.

Svečano uručenje ovih ekoloških oznaka za našu zemlju biće tradicionalno 5. juna, a prva Plava zastavica u Crnoj Gori biće podignuta na kupalištu Safari beach na Velikoj ulcinjskoj plaži. To će ujedno biti i 200. plava zastavica koja je dodjeljena kod nas.

Ove godine obilježava se 40 godina od primjene EU direktive o kvalitetu vode za kupanje a po prvi put biće dodjeljene plave zastavice za izletničke brodove koji moraju da ispune vrlo stroge kriterijume.

Medjunarodni žiri Plave zastavice za 2016. činili su predstavnici slijedećih institucija: United Nations Environment Programme (UNEP), the United Nations World Tourism Organization (UNWTO), International Lifesaving Federation (ILS), the European Environment Agency (EEA), the European Union for Coastal Conservation (EUCC), the International Union for Conservation of Nature (IUCN), the International Council of Marine Industry Associations (ICOMIA) and (FEE).

blue flag jury 2016

 

Po prvi put, objavljeni su podaci o dodjeljenim Plavim zastavicama za sjevernu hemisferu na ceremoniji koja je održana 25. maja na Halkidikiju. Domaćin je bilo Grčko društvo za zaštitu prirode (HSPN) koje je član Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) od 1992. godine.

Rezultate po zemljama saopštile su Lesli Džouns, potpredsjednica FEE i Sofi Bašet Granados, medjunarodna direktorka programa Blue Flag. Ovog ljeta na 4.271 plaži i marini vijoriće se ova prestižna ekološka obilježja u 49 zemalja, a po prvi put i u Aziji, u dalekom Japanu.

Na sajtu www.blueflag.global možete pogledati gdje i koliko ima plavih zastavica, a ovdje možete pogledati i trominutni video o svečanosti u Grčkoj.

 

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je 26. aprila u hotelu "Splendid", organizovalo seminar pod nazivom "Organizacija kupališta u 2016. godini". Seminar je bio namijenjen svim korisnicima kupališta, a u cilju blagovremene pripreme za predstojeću turističku sezonu.

Tokom seminara korisnicima je bio predstavljen i međunarodni program Plava zastavica sa mogućnošću prijave za dvogodišnju pilot fazu ovog Programa za nove korisnike. Ovdje možete pogledati prezentaciju.

seminar 1 seminar 2 seminar 3

Nacionalni koordinator Plave zastavice Saša Karajović je na punktu br. 5 okupljenim zakupcima plaža predstavio je program odnosno kriterijume i obaveze operatera kupališta. Pozvani su zainteresovani da se prijave za pilot fazu kampanje Plave zastavice u ovoj sezoni. Rok za predaju popunjenih upitnika je 20. maj. Sva kupališta koja se na vrije prijave za ovu sezonu, nakon uspješne dvije godine pilot faze, stiču pravo da konkurišu za Plavu zastavicu u 2018. godini.

Zainteresovani ovdje mogu preuzeti upitnik i formular za prijavu, kao i priručnik sa ekološko-edukativnim akcijama.