30god-pz

Total Beach_Access

Izbor jezika
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Pretraga sajta

Originalno francuska ideja iz 1985. godine, Plava zastavica je nakon 30 godina postala ekskluzivno eko-obilježje u 49 zemalja. Tokom ljeta 2016. godine biće dodjeljena za preko 4.270 plaža i marina u zemaljama sjeverne hemisphere, a po prvi put zavijoriće se u Aziji u dalekom Japanu.

Svečano uručenje ovih ekoloških oznaka za našu zemlju biće tradicionalno 5. juna, a prva Plava zastavica u Crnoj Gori biće podignuta na kupalištu Safari beach na Velikoj ulcinjskoj plaži. To će ujedno biti i 200. plava zastavica koja je dodjeljena kod nas.

Ove godine obilježava se 40 godina od primjene EU direktive o kvalitetu vode za kupanje a po prvi put biće dodjeljene plave zastavice za izletničke brodove koji moraju da ispune vrlo stroge kriterijume.

Medjunarodni žiri Plave zastavice za 2016. činili su predstavnici slijedećih institucija: United Nations Environment Programme (UNEP), the United Nations World Tourism Organization (UNWTO), International Lifesaving Federation (ILS), the European Environment Agency (EEA), the European Union for Coastal Conservation (EUCC), the International Union for Conservation of Nature (IUCN), the International Council of Marine Industry Associations (ICOMIA) and (FEE).

blue flag jury 2016

 

Po prvi put, objavljeni su podaci o dodjeljenim Plavim zastavicama za sjevernu hemisferu na ceremoniji koja je održana 25. maja na Halkidikiju. Domaćin je bilo Grčko društvo za zaštitu prirode (HSPN) koje je član Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) od 1992. godine.

Rezultate po zemljama saopštile su Lesli Džouns, potpredsjednica FEE i Sofi Bašet Granados, medjunarodna direktorka programa Blue Flag. Ovog ljeta na 4.271 plaži i marini vijoriće se ova prestižna ekološka obilježja u 49 zemalja, a po prvi put i u Aziji, u dalekom Japanu.

Na sajtu www.blueflag.global možete pogledati gdje i koliko ima plavih zastavica, a ovdje možete pogledati i trominutni video o svečanosti u Grčkoj.

 

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je 26. aprila u hotelu "Splendid", organizovalo seminar pod nazivom "Organizacija kupališta u 2016. godini". Seminar je bio namijenjen svim korisnicima kupališta, a u cilju blagovremene pripreme za predstojeću turističku sezonu.

Tokom seminara korisnicima je bio predstavljen i međunarodni program Plava zastavica sa mogućnošću prijave za dvogodišnju pilot fazu ovog Programa za nove korisnike. Ovdje možete pogledati prezentaciju.

seminar 1 seminar 2 seminar 3

Nacionalni koordinator Plave zastavice Saša Karajović je na punktu br. 5 okupljenim zakupcima plaža predstavio je program odnosno kriterijume i obaveze operatera kupališta. Pozvani su zainteresovani da se prijave za pilot fazu kampanje Plave zastavice u ovoj sezoni. Rok za predaju popunjenih upitnika je 20. maj. Sva kupališta koja se na vrije prijave za ovu sezonu, nakon uspješne dvije godine pilot faze, stiču pravo da konkurišu za Plavu zastavicu u 2018. godini.

Zainteresovani ovdje mogu preuzeti upitnik i formular za prijavu, kao i priručnik sa ekološko-edukativnim akcijama.

 

U organizaciji NU EKOM, nacionalnog operatera Plave zastavice i JP za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, u PC Vukšić 16. decembra 2015. održan je godišnji skup zakupaca plaža u redovnom i pilot programu.
Izlagači na seminaru su bili: Saša Karajović, nacionalni koordinator Plave zastavice u Crnoj Gori, Aleksandra Ivanović i Nemanja Malovrazić iz JPMDCG.

Pc 1 Pc 2 Pc 3

Bila je to prilika da se analizira protekla sezona i pokaže postupak utvrdjivanja prosječnog kvaliteta morske vode za kupanje u protekle dvije odnosno četiri godine, a što je jedan od eliminatornih kriterijuma za kandidovanje plaže za Plavu zastavicu u narednoj godini. Dogovoreni su koraci za sezonu 2016. godine - rok za predaju godišnjih izvještaja je 21. decembar 2016. godine.

 

wbaalmaraalmara2

U organizaciji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore dodjela godišnjih nagrada za doprinos kvalitetu, afirmaciji i promociji turističke ponude Crne Gore „Wild Beauty Award 2015“ održana je 15.12.2015. u Capital Plaza’ centru u Podgorici. Ove godine koncept dodjele nagrada je značajno promijenjen i unaprijeđen. Smanjen je broj kategorija pa su nagrade dodjeljene u šest kategorija, hoteli, restorani, plaže, plažni barovi, događaji i atrakcije.

Nagradu za najbolji plažni bar dobilo je kupalište Almara beach u uvali Oblatno, koje je u programu Plave zastavice od 2010. godine.

Dodjela prestižnog nacionalnog priznanja WBA ustanovljena je 2005. godine u pravcu podsticanja i afirmacije sektora turizma, unapređenja kvaliteta, promocije i konkurencije, kreiranja i prepoznavanja turističkih vrijednosti, a slijedeći strateško opredjeljenje za stvaranje održivog i prepoznatljivog turističkog proizvoda Crne Gore, čija je osnovna premisa kvalitet na svim nivoima turističke ponude.

Podsjećamo, NVO “EKOM” je za kampanju „Plava zastavica” 2005. i 2007. godine dobila ovu nagradu za podizanje kvaliteta turističke ponude, a sve nagradjene plaže u prethodnim godinama imale su ovo obilježje (2006. Miami, Velika ulcinjska plaža; 2007. Kalardovo, Tivat; 2008. Dobreč, Luštica; 2009. MCM, Velika ulcinjska plaža; 2010. Plavi horizonti, Radovići; 2011. Safari, Velika ulcinjska plaža; 2012. Almara beach, uvala Oblatno; 2013. Queen of Montenegro, Bečići; 2014. Rivijera, Njivice i Sveti Toma, Bečići).