30god-pz

Total Beach_Access

Izbor jezika
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Pretraga sajta

Tokom sezone (od juna do oktobra), sve plaže i u pilot programu Plava zastavica imaju obavezu da organizuju 5 ekoloških akcija.

Na kupalištu hotela “Korali “ u Sutomoru održana je ekološko-edukativna akcija “Za bezbjednu i čistu plažu” u kojoj su učestvovali najmladji posjetioci, spasilac i animator.

korali 1 korali 2 korali 3

Opširnije...

 

Tokom sezone (od juna do oktobra), sve plaže u redovom ili pilot programu Plava zastavica imaju obavezu da organizuju 5 ekoloških akcija.
Na kupalištu “Mojito” na Velikoj plaži, 28.07. je održan ekološki dogadjaj pod nazivom  "Mladi istraživači". Akcija je imala interaktivan pristup i edukativni karakter. Sastojala se od: upoznavanja učesnika o važnosti očuvanja životne sredine kroz pitanja i odgovore, zatim su svi učesnici nacrtali zabrane koje su sami osmislili i mislili da su bitne (na već pripremljenim šablonima-znakovima) da bi na kraju sve to okačili na oglasnu tablu.

DSC 0054 DSC 0076 DSC 0096

Opširnije...

 

Od 15. do 27. jula predstavnici NVO „EKOM” i JP za upravljanje morskim dobrom obavili su kontrolu većine plaža sa Plavom zastavicom u 2016. godini, kao i kupališta u pilot fazi.
Cilj je bio da se provjeri ispunjenost kriterijuma kampanje, ukaže na eventualne propuste i daju savjeti kako da se stanje popravi.
Uzimajući u obzir loše vremenske prilike, stanje na provjerenim kupalištima je vrlo dobro, a manji propusti su otklonjeni tokom narednih par dana i o tome su podnijeti foto izvještaji nacionalnom operateru kampanje Plava zastavica.

kontrola 1  kontrola 2-1  kontrola 3

Opširnije...

 

U nedjelju 5. juna 2016., na svjetski dan zaštite životne sredine, na kupalištu "Safari beach" na Velikoj plaži, zvanično je počela trinaesta sezona Programa Plava zastavica u našoj zemlji. Prva plava zastavica u ovoj godini bila je i 200. koja je dodjeljena u Crnoj Gori.

glavna safari

Za sve one koji su propustili ovaj dogadjaj, evo mogućnosti da pogledaju foto priču sa lica mjesta.

Opširnije...

 

Originalno francuska ideja iz 1985. godine, Plava zastavica je nakon 30 godina postala ekskluzivno eko-obilježje u 49 zemalja. Tokom ljeta 2016. godine biće dodjeljena za preko 4.270 plaža i marina u zemaljama sjeverne hemisphere, a po prvi put zavijoriće se u Aziji u dalekom Japanu.

Svečano uručenje ovih ekoloških oznaka za našu zemlju biće tradicionalno 5. juna, a prva Plava zastavica u Crnoj Gori biće podignuta na kupalištu Safari beach na Velikoj ulcinjskoj plaži. To će ujedno biti i 200. plava zastavica koja je dodjeljena kod nas.

Ove godine obilježava se 40 godina od primjene EU direktive o kvalitetu vode za kupanje a po prvi put biće dodjeljene plave zastavice za izletničke brodove koji moraju da ispune vrlo stroge kriterijume.

Medjunarodni žiri Plave zastavice za 2016. činili su predstavnici slijedećih institucija: United Nations Environment Programme (UNEP), the United Nations World Tourism Organization (UNWTO), International Lifesaving Federation (ILS), the European Environment Agency (EEA), the European Union for Coastal Conservation (EUCC), the International Union for Conservation of Nature (IUCN), the International Council of Marine Industry Associations (ICOMIA) and (FEE).

blue flag jury 2016