30god-pz

Total Beach_Access

Izbor jezika
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Pretraga sajta

U organizaciji NU EKOM, nacionalnog operatera Plave zastavice i JP za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, u PC Vukšić 15. decembra 2016. godine održan je godišnji skup zakupaca plaža u redovnom i pilot programu Plave zastavice.

Na seminaru je analizirana prethodna sezona sa aspekta ispunjenosti kriterijuma kampanje, kontrole kupališta koja su bila u programu Plava zastavica i analize sanitarnog kvaliteta morske vode kupališta koja su u redovnom i pilot programu Plave zastavice.

Pc01 156941 Pc02 156935 Pc03 156954

Opširnije...

 

Od 12. do 15. oktobra 2016. u glavnom gradu Portorika San Huanu održan je godišnji skup operatera Plave zastavice, jednog od pet programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) koji se odvija u 49 zemalja svijeta na 4.265 lokacija (3.559 plaža, 676 marina i 30 komercijalnih brodova).

A logo B all_on_the_beach

Domaćin je bila nevladina organizacija “OPAS - Organización Pro Ambiente Sustentable”, koja je osnovana 2005. godine, prva je u Karibima pokrenula Plavu zastavicu. a danas sprovodi 4 FEE programa.. Prisutne su pozdravili: Maria Elena Garsija i Lurdes Diaz, izvršna direktorka i predsjednica Organizacije za održivu sredinu, Izabel Rivera Rokafort, izvršna direktora Turističke organizacije Portorika i Danijel Šafer, izvršni direktor FEE.

Opširnije...

 

U organizaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma u Osnovnoj školi ''Sutjeska'' u Podgorici 23. septembra obilježen je Mediteranski dan obale kroz održavanje eko-časa za osnovce.

Tema ovogodišnjeg Dana obale je "plava ekonomija" - inovativni koncept koji kroz podsticanje razvoja održive lokalne privrede, unapređuje kvalitet života stanovništva, kreira nova radna mjesta i smanjuje negativne uticaje na životnu sredinu.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma u saradnji sa Regionalnim centrom za program prioritetnih akcija iz Splita koji djeluje u okviru Mediteranskog akcionog plana Programa za životnu sredinu UN-a (UNEP/MAP), Zavodom za školstvo i NVO EKOM realizovalo je eko-čas na temu “Zaštita obale”, na kome je osnovcima, kroz prezentaciju, edukativne igrice i kviz predstavljena crnogorska obala i koncept održivog razvoja i zaštite životne sredine.

dan obale_1 dan obale_2

 (foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma)

Opširnije...

 

05.septembra na kupalištima „La Suerte” i „Kamenovo beach” organizovana je peta eko akcija tokom sezone 2016. tokom koje su posjetiocima plaže prezentirane nove improvizovane pepeljare za odlaganje pikavaca, žvakaćih guma i sl. koje se najteže uklanjaju sa plaže.

Kroz mini patrolu na plaži posjetiocima je ukazano na probleme koji nastaju nesavjesnim odlaganjem opušaka, palica od sladoleda, žvakaćih guma i ostalog otpada. Posebna pažnja je skrenuta pušačima, za koje su napravljene pepeljare adekvatne za plažu i pijesak, u kojima mogu ostavljati opuške i kasnije sve zajedno odložiti u najbližu kantu za smeće.

Reakcije su bile različite, ali je akcija uspješno sprovdena i napravljen je plan za dalju upotrebu ovih pepeljara.

pepeljara pepeljara 2

 

Fondacija za ekološku edukaciju (FEE) je međunarodna organizacija koja od 1981. godine promoviše ekološko obrazovanje za održivi razvoj. FEE je krovna organizacija sa mrežom članica iz preko 70 država svijeta. FEE je aktivna u oblasti ekološke edukacije kroz 5 programa: Plava zastavica, Zeleni ključ, Eko škole, Učimo o šumama i Mladi ekoreporteri.

Plava zastavica, kao svjetsko prestižno ekološko obilježje, promoviše održivi razvoj na plažama i u marinama kroz sprovođenje strogih kriterijuma iz oblasti kvaliteta vode, ekološkog obrazovanja, ekološkog upravljanja i informisanosti, te sigurnosti i usluga. Jedan od ključnih kriterijuma iz oblasti ekološkog obrazovanja je da se „Minimum 5 ekološko-edukativnih aktivnosti mora sprovesti na plaži tokom sezone”.

Opširnije...