30god-pz

Total Beach_Access

Izbor jezika
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Pretraga sajta

Kako je već najavljeno na godišnjem seminaru plaža sa Plavom zastavicom, rok za predaju godišnjih izvještaja za 2016, prijava i upitnika za 2017. je 30. decembar 2016. godine.

GODIŠNJI IZVJEŠTAJ ZA 2016. mora biti pripremljen kao jedan dokument (fajl) sa nazivima i opisom akcija, datumima održavanja, fotografijama ... Nije moguće slati pojedinačne fotografije, već sve to mora biti povezano u cjelinu, u protivnom takvi izvještaji biće vraćeni na doradu.

NOVINE SA EKOLOŠKIM AKCIJAMA u 2017: svaka plaža i marina mora da organizuje minimum 3 EKOLOŠKE AKCIJE. U njih se ne ubrajaju redovno čišćenje, sportske aktivnosti, pokazne vježbe prve pomoći i spasilaštva, degustacije ... one mogu biti ostale prateće aktivnosti. Predloženi tipovi aktivnosti: radionice sa djecom, velike akcije, reciklaža, izrada suvenira od recikliranog materijala, obilasci obližnjih zaštićenih zona, priprema edukativnih kampanja i brošura (max 1)

Za pripremu akcija mogu se koristiti dvije brošure: Priručnik za ekološko-edukativne aktivnosti 2013 i Best Blue Flag practices 2013-2014, kao i prezentacije sa godišnjeg seminara.

Ovdje se nalaze formulari za pilot i redovan program u 2017.

GODIŠNJI IZVJEŠTAJ ZA 2016, UPITNIK I PRIJAVA ZA 2017. mogu se poslati elektronskom poštom na e-mail adresu: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , poslati redovnom poštom ili predati isključivo u NVO „EKOM”, P.fah 76 (montecep) – Zgrada SDK, 85.330 Kotor.

 

U organizaciji NU EKOM, nacionalnog operatera Plave zastavice i JP za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, u PC Vukšić 15. decembra 2016. godine održan je godišnji skup zakupaca plaža u redovnom i pilot programu Plave zastavice.

Na seminaru je analizirana prethodna sezona sa aspekta ispunjenosti kriterijuma kampanje, kontrole kupališta koja su bila u programu Plava zastavica i analize sanitarnog kvaliteta morske vode kupališta koja su u redovnom i pilot programu Plave zastavice.

Pc01 156941 Pc02 156935 Pc03 156954

Opširnije...

 

Od 12. do 15. oktobra 2016. u glavnom gradu Portorika San Huanu održan je godišnji skup operatera Plave zastavice, jednog od pet programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) koji se odvija u 49 zemalja svijeta na 4.265 lokacija (3.559 plaža, 676 marina i 30 komercijalnih brodova).

A logo B all_on_the_beach

Domaćin je bila nevladina organizacija “OPAS - Organización Pro Ambiente Sustentable”, koja je osnovana 2005. godine, prva je u Karibima pokrenula Plavu zastavicu. a danas sprovodi 4 FEE programa.. Prisutne su pozdravili: Maria Elena Garsija i Lurdes Diaz, izvršna direktorka i predsjednica Organizacije za održivu sredinu, Izabel Rivera Rokafort, izvršna direktora Turističke organizacije Portorika i Danijel Šafer, izvršni direktor FEE.

Opširnije...

 

U organizaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma u Osnovnoj školi ''Sutjeska'' u Podgorici 23. septembra obilježen je Mediteranski dan obale kroz održavanje eko-časa za osnovce.

Tema ovogodišnjeg Dana obale je "plava ekonomija" - inovativni koncept koji kroz podsticanje razvoja održive lokalne privrede, unapređuje kvalitet života stanovništva, kreira nova radna mjesta i smanjuje negativne uticaje na životnu sredinu.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma u saradnji sa Regionalnim centrom za program prioritetnih akcija iz Splita koji djeluje u okviru Mediteranskog akcionog plana Programa za životnu sredinu UN-a (UNEP/MAP), Zavodom za školstvo i NVO EKOM realizovalo je eko-čas na temu “Zaštita obale”, na kome je osnovcima, kroz prezentaciju, edukativne igrice i kviz predstavljena crnogorska obala i koncept održivog razvoja i zaštite životne sredine.

dan obale_1 dan obale_2

 (foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma)

Opširnije...

 

05.septembra na kupalištima „La Suerte” i „Kamenovo beach” organizovana je peta eko akcija tokom sezone 2016. tokom koje su posjetiocima plaže prezentirane nove improvizovane pepeljare za odlaganje pikavaca, žvakaćih guma i sl. koje se najteže uklanjaju sa plaže.

Kroz mini patrolu na plaži posjetiocima je ukazano na probleme koji nastaju nesavjesnim odlaganjem opušaka, palica od sladoleda, žvakaćih guma i ostalog otpada. Posebna pažnja je skrenuta pušačima, za koje su napravljene pepeljare adekvatne za plažu i pijesak, u kojima mogu ostavljati opuške i kasnije sve zajedno odložiti u najbližu kantu za smeće.

Reakcije su bile različite, ali je akcija uspješno sprovdena i napravljen je plan za dalju upotrebu ovih pepeljara.

pepeljara pepeljara 2