30god-pz

Total Beach_Access

Izbor jezika
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Pretraga sajta

Već 15 godina NVO “EKOM" zajedno sa JP “Morsko dobro” i resornim ministarstvom uspješno sprovodi program "Blue flag" (Plava zastavica) koji je jedan od 5 programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE). Ovaj program se odnosi na plaže i marine, njihovo ekološko upravljanje i odgovoran odnos gostiju, posjetilaca i osoblja prema životnoj sredini. U posjetu Crnoj Gori je došao g-din Finn Bolding Thopmsen, medjunarodni direktor programa Green key i zamjenik izvršnog direktora FEE koji je sa predstavnicima EKOM-a vodio razgovore sa nadležnim institucijama o uspostavljanju novog FEE programa “Green key” (Zeleni ključ).

Kao nekadašnji medjunarodni direktor programa Blue Flag, g-din Bolding Bolding Thopmsen je obavio i kontrolu ispunjenosti kriterijuma na 5 kupališta u opštini Budva (Poseidon, Time out, Lučice, La suerte i Kamenovo) i u marini Bar, Utisci zu bili veoma dobri, o čemu je nakon nekoliko dana obavješten i nacionalni koordinator. Posebno je istaknuta marina Bar, prva i jedina sa Plavom zastavicom u Crnoj Gori.

obilazak 1_-_P6287820 obilazak 2_-_P6287836

 

U ponedjeljak 5. juna 2017, na Svjetski dan zaštite životne sredine, u marini Bar, zvanično je počela četrnaesta sezona Programa Plava zastavica u našoj zemlji. Prva plava zastavica u ovoj godini bila je i prva koja je dodjeljena jednoj marini u Crnoj Gori.

14. sezona_Plave_zastavice_-_01

Plava zastavica je nakon 30 godina postala ekskluzivno svjetsko eko-obilježje, koje će tokom ljeta 2017. godine biti dodjeljena za 4.413 plaža, marina i izletničkih brodova u 46 zemalja sjeverne hemisphere. Od tog broja, 25 zastava će se vijoriti u Crnoj Gori – na 24 plaže i 1 u marini.

Opširnije za sve one koji su propustili ovaj dogadjaj, evo mogućnosti da pogledaju foto priču sa lica mjesta (Foto: Nemanja Malovrazić)

Opširnije...

 

Plava zastavica je nakon 30 godina postala ekskluzivno svjetsko eko-obilježje , koje će tokom ljeta 2017. godine biti dodjeljena za 4.413 plaža, marina i izletničkih brodova u 46 zemalja sjeverne hemisphere. Od tog broja, 25 zastava će se vijoriti u Crnoj Gori – na 24 plaže i po prvi put u jednoj marini.

Svečano uručenje ovih ekoloških oznaka za našu zemlju biće tradicionalno 5. juna, a prva Plava zastavica u Crnoj Gori ove godine biće podignuta u marini Bar.

Međunarodni žiri Plave zastavice za 2017. činili su predstavnici slijedećih institucija: United Nations Environment Programme (UNEP), the United Nations World Tourism Organization (UNWTO), International Lifesaving Federation (ILS), the European Environment Agency (EEA), the European Union for Coastal Conservation (EUCC), the International Union for Conservation of Nature (IUCN), the International Council of Marine Industry Associations (ICOMIA) and (FEE).

Fredrikstad Norway

 Fredrikstad, Norway (Copyright: Hanna Tangstad)

 

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je 25. aprila u hotelu "Queen of Montenegro", organizovalo skup pod nazivom "Organizacija kupališta u 2017. godini". Svojevrsni dan otvorenih vrata je bio namijenjen svim korisnicima kupališta, a u cilju blagovremene pripreme za predstojeću turističku sezonu.

plava-zastavica-becici

Nacionalni koordinator Plave zastavice Saša Karajović je na punktu br. 6 okupljenim zakupcima plaža predstavio je program odnosno kriterijume i obaveze operatera kupališta. Pozvani su zainteresovani da se prijave za pilot fazu kampanje Plave zastavice u ovoj sezoni. Rok za predaju popunjenih upitnika je 15. maj. Sva kupališta koja se na vrijeme prijave za ovu sezonu ulaze u program mjerenja kvaliteta morske vode, a nakon uspješne dvije godine pilot faze, stiču pravo da konkurišu za Plavu zastavicu u 2019. godini.

Opširnije...

 

Medjunarodna koordinacija programa “Blue Flag” i kompanija “AccessRec” potpisale su ugovor o saradnji tokom 2017. godine. Ovim sponzorskim ugovorom omogućeno je svim lokalitetima sa Plavom zastavicom nabavka proizvoda sa popustom.

Ova kompanija postoji od 2013. godine i svojim proizvodima omogućava siguran pristup plažama, od posebnih staza do invalidskih kolica za vodu.

Ovdje možete pogledati karakteristike podloga, kolica kao i cjenovnik sa popustima.

Brochure booklet_AccessMat-1 brochure booklet_WaterWheels-1