30god-pz

Total Beach_Access

Izbor jezika
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Pretraga sajta

Plava zastavica je nakon 30 godina postala ekskluzivno svjetsko eko-obilježje , koje će tokom ljeta 2017. godine biti dodjeljena za 4.413 plaža, marina i izletničkih brodova u 46 zemalja sjeverne hemisphere. Od tog broja, 25 zastava će se vijoriti u Crnoj Gori – na 24 plaže i po prvi put u jednoj marini.

Svečano uručenje ovih ekoloških oznaka za našu zemlju biće tradicionalno 5. juna, a prva Plava zastavica u Crnoj Gori ove godine biće podignuta u marini Bar.

Međunarodni žiri Plave zastavice za 2017. činili su predstavnici slijedećih institucija: United Nations Environment Programme (UNEP), the United Nations World Tourism Organization (UNWTO), International Lifesaving Federation (ILS), the European Environment Agency (EEA), the European Union for Coastal Conservation (EUCC), the International Union for Conservation of Nature (IUCN), the International Council of Marine Industry Associations (ICOMIA) and (FEE).

Fredrikstad Norway

 Fredrikstad, Norway (Copyright: Hanna Tangstad)

 

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je 25. aprila u hotelu "Queen of Montenegro", organizovalo skup pod nazivom "Organizacija kupališta u 2017. godini". Svojevrsni dan otvorenih vrata je bio namijenjen svim korisnicima kupališta, a u cilju blagovremene pripreme za predstojeću turističku sezonu.

plava-zastavica-becici

Nacionalni koordinator Plave zastavice Saša Karajović je na punktu br. 6 okupljenim zakupcima plaža predstavio je program odnosno kriterijume i obaveze operatera kupališta. Pozvani su zainteresovani da se prijave za pilot fazu kampanje Plave zastavice u ovoj sezoni. Rok za predaju popunjenih upitnika je 15. maj. Sva kupališta koja se na vrijeme prijave za ovu sezonu ulaze u program mjerenja kvaliteta morske vode, a nakon uspješne dvije godine pilot faze, stiču pravo da konkurišu za Plavu zastavicu u 2019. godini.

Opširnije...

 

Medjunarodna koordinacija programa “Blue Flag” i kompanija “AccessRec” potpisale su ugovor o saradnji tokom 2017. godine. Ovim sponzorskim ugovorom omogućeno je svim lokalitetima sa Plavom zastavicom nabavka proizvoda sa popustom.

Ova kompanija postoji od 2013. godine i svojim proizvodima omogućava siguran pristup plažama, od posebnih staza do invalidskih kolica za vodu.

Ovdje možete pogledati karakteristike podloga, kolica kao i cjenovnik sa popustima.

Brochure booklet_AccessMat-1 brochure booklet_WaterWheels-1

 

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasilo je 2017. kao Medjunarodnu godinu održivog turizma za razvoj. Ovo je jedinstvena prilika da se podigne svijest o doprinosu održivog turizma kod javnog i privatnog sektora.

To će omogućiti i promjene u politikama, poslovanju i potrošačkim navikama što će sve doprinijeti ostvarenju Ciljeva održivog razvoja do 2030.

Plava zastavica kao jedan od programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) i partner Svjetske turističke organizacije (UNWTO) s ponosom će učestvovati u aktivnostima Medjunarodne godine održivog turizma za razvoja.

odrzivi-turizam

 

Ove godine obilježava se tri decenije programa Plava zastavica. Ideja o Plavoj zastavici je rodjena 1986. godine u Francuskoj, gdje je nekoliko obalnih opština dobilo ovaj simbol zahvaljujući rezultatima u tretmanu otpadnih voda i kvalitetu vode za kupanje. Naredna, 1987. godina je bila Evropska godina životne sredine, kada je Fondacija za ekološku edukaciju u Evropi (FEEE) prezentovala koncept ove kampanje, koju je Evropska komisija prihvatila kao jednu od aktivnosti na polju zaštite životne sredine u Evropskoj Uniji.

Francuski koncept Plave zastavice je potom razvijen na evropskom nivou kako bi uključio druge oblasti ekološkog menadžmenta, kao što je upravljanje otpadom, te planiranje i zaštita obalnog područja. Pored plaža, i marine su postale kandidati za Plavu zastavicu.

U prvoj godini kampanje, u deset zemalja 244 plaža i 208 marina bilo je obilježeno Plavom zastavicom, da bi taj broj nakon trideset godina porastao na preko 4200 lokacija.

30god-pz