30god-pz

Total Beach_Access

Izbor jezika
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Pretraga sajta

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je 25. aprila u hotelu "Queen of Montenegro", organizovalo skup pod nazivom "Organizacija kupališta u 2017. godini". Svojevrsni dan otvorenih vrata je bio namijenjen svim korisnicima kupališta, a u cilju blagovremene pripreme za predstojeću turističku sezonu.

plava-zastavica-becici

Nacionalni koordinator Plave zastavice Saša Karajović je na punktu br. 6 okupljenim zakupcima plaža predstavio je program odnosno kriterijume i obaveze operatera kupališta. Pozvani su zainteresovani da se prijave za pilot fazu kampanje Plave zastavice u ovoj sezoni. Rok za predaju popunjenih upitnika je 15. maj. Sva kupališta koja se na vrijeme prijave za ovu sezonu ulaze u program mjerenja kvaliteta morske vode, a nakon uspješne dvije godine pilot faze, stiču pravo da konkurišu za Plavu zastavicu u 2019. godini.

Opširnije...

 

Medjunarodna koordinacija programa “Blue Flag” i kompanija “AccessRec” potpisale su ugovor o saradnji tokom 2017. godine. Ovim sponzorskim ugovorom omogućeno je svim lokalitetima sa Plavom zastavicom nabavka proizvoda sa popustom.

Ova kompanija postoji od 2013. godine i svojim proizvodima omogućava siguran pristup plažama, od posebnih staza do invalidskih kolica za vodu.

Ovdje možete pogledati karakteristike podloga, kolica kao i cjenovnik sa popustima.

Brochure booklet_AccessMat-1 brochure booklet_WaterWheels-1

 

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasilo je 2017. kao Medjunarodnu godinu održivog turizma za razvoj. Ovo je jedinstvena prilika da se podigne svijest o doprinosu održivog turizma kod javnog i privatnog sektora.

To će omogućiti i promjene u politikama, poslovanju i potrošačkim navikama što će sve doprinijeti ostvarenju Ciljeva održivog razvoja do 2030.

Plava zastavica kao jedan od programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) i partner Svjetske turističke organizacije (UNWTO) s ponosom će učestvovati u aktivnostima Medjunarodne godine održivog turizma za razvoja.

odrzivi-turizam

 

Ove godine obilježava se tri decenije programa Plava zastavica. Ideja o Plavoj zastavici je rodjena 1986. godine u Francuskoj, gdje je nekoliko obalnih opština dobilo ovaj simbol zahvaljujući rezultatima u tretmanu otpadnih voda i kvalitetu vode za kupanje. Naredna, 1987. godina je bila Evropska godina životne sredine, kada je Fondacija za ekološku edukaciju u Evropi (FEEE) prezentovala koncept ove kampanje, koju je Evropska komisija prihvatila kao jednu od aktivnosti na polju zaštite životne sredine u Evropskoj Uniji.

Francuski koncept Plave zastavice je potom razvijen na evropskom nivou kako bi uključio druge oblasti ekološkog menadžmenta, kao što je upravljanje otpadom, te planiranje i zaštita obalnog područja. Pored plaža, i marine su postale kandidati za Plavu zastavicu.

U prvoj godini kampanje, u deset zemalja 244 plaža i 208 marina bilo je obilježeno Plavom zastavicom, da bi taj broj nakon trideset godina porastao na preko 4200 lokacija.

30god-pz

 

 

Kako je već najavljeno na godišnjem seminaru plaža sa Plavom zastavicom, rok za predaju godišnjih izvještaja za 2016, prijava i upitnika za 2017. je 30. decembar 2016. godine.

GODIŠNJI IZVJEŠTAJ ZA 2016. mora biti pripremljen kao jedan dokument (fajl) sa nazivima i opisom akcija, datumima održavanja, fotografijama ... Nije moguće slati pojedinačne fotografije, već sve to mora biti povezano u cjelinu, u protivnom takvi izvještaji biće vraćeni na doradu.

NOVINE SA EKOLOŠKIM AKCIJAMA u 2017: svaka plaža i marina mora da organizuje minimum 3 EKOLOŠKE AKCIJE. U njih se ne ubrajaju redovno čišćenje, sportske aktivnosti, pokazne vježbe prve pomoći i spasilaštva, degustacije ... one mogu biti ostale prateće aktivnosti. Predloženi tipovi aktivnosti: radionice sa djecom, velike akcije, reciklaža, izrada suvenira od recikliranog materijala, obilasci obližnjih zaštićenih zona, priprema edukativnih kampanja i brošura (max 1)

Za pripremu akcija mogu se koristiti dvije brošure: Priručnik za ekološko-edukativne aktivnosti 2013 i Best Blue Flag practices 2013-2014, kao i prezentacije sa godišnjeg seminara.

Ovdje se nalaze formulari za pilot i redovan program u 2017.

GODIŠNJI IZVJEŠTAJ ZA 2016, UPITNIK I PRIJAVA ZA 2017. mogu se poslati elektronskom poštom na e-mail adresu: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , poslati redovnom poštom ili predati isključivo u NVO „EKOM”, P.fah 76 (montecep) – Zgrada SDK, 85.330 Kotor.