30god-pz

Total Beach_Access

Izbor jezika
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Pretraga sajta

U organizaciji NU EKOM, nacionalnog operatera Plave zastavice i JP za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, u PC Vukšić 15. decembra 2017. godine održan je godišnji skup zakupaca plaža u redovnom i pilot programu Plave zastavice.

Na seminaru je analizirana prethodna sezona sa aspekta ispunjenosti kriterijuma kampanje, medjunarodne kontrole krajem juna 2017, kontrole kupališta koja su bila u pilot programu Plava zastavica i analize sanitarnog kvaliteta morske vode kupališta koja su u redovnom i pilot programu Plave zastavice.

01 PC158321-min 02 PC158325-min 03 PC158328-min

Poseban akcenat ove godine je dat spasilaštvu na vodi i o tome je govorio Ivan Terzić iz Centra za spasilaštvo na vodi Crvenog krsta Crne Gore koji je partner Plave zastavice od samog početka kampanje 2003. godine.

Opširnije...

 

Od 22. do 25. oktobra 2017. u izraelskom gradu Netania održan je godišnji skup operatera Plave zastavice, jednog od pet programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) koji se ove godine odvijao u 45 zemalja svijeta na 4.423 lokacija (plaža, marina i komercijalnih brodova).

Domaćin je bila nevladina organizacija “Eco ocean”, koja je osnovana 2002. godine, od 2011. je pokrenula Plavu zastavicu u Izraelu, a danas sprovodi ukupno 3 FEE programa. Prisutne su pozdravili: izvršni direktor organizacije Ari Rozenblum i gradonačelnica Mirijam Fieberg Ikar. Netania je grad sa najviše Plavih zastavica u Izraelu – čak 9 od ukupno 49 u protekloj godini.

0001 0002 0003 0004

Ovaj skup je protekao i u znaku obilježavanja 30 godina programa Plava zastavica, o čemu su govorili Lurdes Diaz Kolon, članica borda direktora FEE i Malkom Pauel, počasni član FEE.

Opširnije...

 

Organizacija “Grčko društvo za zaštitu prirode” (HSPN) učestvuje u projektu POSBEMED, koji ima za cilj održivo upravljanje morskom travom Posidonia oceanica na plažama Mediterana.

POSBEMED logo

Tokom prve faze istraživanja treba locirati plaže na Mediteranu sa naslagama lišća i korijena morske trave Posidonia oceanica, a koje nanose vjetrovi i morske struje. Cilj je prepoznati samo plaže sa većim naplavinama, a ne sa malim količinama ostataka Posidonia oceanica.

 fotka plaze_sa_naslagama_morske_trave

Mreža plaža sa Plavom zastavicom može dati vrijedne informacije, koje bi inače bilo teško prikupiti. Zato se pozivaju svi zakupci plaža da popune kratki upitnik. To neće trajati više od par minuta, ali će pružiti izuzetno vrijedne informacije za program monitoringa.

Prevedeni upitnik, koji se nalazi na slijedećem linku, treba popuniti do 14. avgusta.

 

Plaža Blue Beach na Jazu (opština Budva) prva se pridružila kampanji BlueFlagMedWeek koja je organizovana od 3. do 10. jula 2017. godine na plažama sa Plavom zastavicom u 13 mediteranskih zemalja.

I kupalište "Dolce Vita" u Bečićima sa NVO Green Net uključilo se kampanji "Mediteranska nedjelja Plave zastavice”, a u fokusu akcije 7. jula na ovoj plaži bilo je sakupljanje opušaka cigareta.

dolce vita kamenovo

Akciji se priključila i plaža Kamenovo u opštini Budva. Nije bilo lako naći otpatke jer se plaža redovno čisti. Ipak, osoblje i posjetioci su se simbolično uključili u kampanju koja je održana sloganom "Briga za more koje nas ujedinjuje".

 

Akcija čišćenja plaža sa Plavom zastavicom u mediteranskim zemaljama u sklopu programa “Clean Seas” traje od 3. do 10. jula 2017.
 
13 zemalja širom Mediterana učestvuje u međunarodnoj kampanji za zaštitu mora i priobalja "Mediteranska nedjelja Plave zastavice" ("The Blue Flag Mediterranean week"). U prvoj nedjelji jula organizovaće se čišćenje plaža kako bi se podigla ekološka svijest javnosti. Inicijativa je počela od ideje da životna sredina nema granice, te da otpad koji je bačen na jednoj strani Mediterana lako može doći do druge strane. Organizacije koje sprovode Plavu zastavicu su se pridružile ovoj kampanji pod sloganom "Briga za more koje nas ujedinjuje" ("Caring for the sea that unite us").

Mediteranska nedjelja_Plave_zastavice

Opširnije...