30god-pz

Total Beach_Access

Izbor jezika
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Pretraga sajta

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je 4. maja u hotelu "Budva" organizovalo skup pod nazivom "Organizacija kupališta u 2018. godini". Ovaj dan otvorenih vrata je bio namijenjen svim korisnicima kupališta, a u cilju blagovremene pripreme za predstojeću turističku sezonu. Nacionalni koordinator Plave zastavice Saša Karajović je na punktu br. 6 okupljenim zakupcima plaža predstavio je program odnosno kriterijume i obaveze operatera kupališta.

Pozvani su zainteresovani da se prijave za pilot fazu kampanje Plave zastavice u ovoj sezoni. Rok za predaju popunjenih upitnika i prijava je 11. maj. Sva kupališta koja se na vrijeme prijave za ovu sezonu ulaze u program mjerenja kvaliteta morske vode, a nakon uspješne dvije godine pilot faze, stiču pravo da konkurišu za Plavu zastavicu u 2020. godini.

Zainteresovani ovdje mogu preuzeti formular i prijavu za pilot fazu u 2018, dvije brošure: Priručnik za ekološko-edukativne aktivnosti 2013 i Best Blue Flag practices 2013-2014, a mogu pogledati i prezentacije sa godišnjeg seminara Plave zastavice u decembru 2017.

 

Medjunarodni sponzor programa Plava zastavica “AccessRec” nedavno je predstavio novu podlogu AccessMat® za pristup plaži u širini od 1 metra koja zadovoljava zahtjeve plaža gdje je pristupačnost problem, a uža je od dosadašnjih pogloga širine 1,52 m i 1,83m.

Takođe, “AccessRec” obaveštava da će WaterWheels® plutajuća kolica za plažu uskoro imati novu verziju koja će povećati pristupačnost otvorenim rekreativnim područjima.

accessrec-01 accessrec-02

Opširnije...

 

Kako je već najavljeno na godišnjem seminaru plaža sa Plavom zastavicom, rok za predaju godišnjih izvještaja za 2017, prijava i upitnika za 2018. je 30. decembar 2017. godine.

GODIŠNJI IZVJEŠTAJ ZA 2017. mora biti pripremljen kao jedan dokument (fajl) sa nazivima i opisom akcija, datumima održavanja, fotografijama... Nije moguće slati pojedinačne fotografije, već sve to mora biti povezano u cjelinu, u protivnom takvi izvještaji biće vraćeni na doradu.

O EKOLOŠKIM AKCIJAMA u 2018: svaka plaža i marina mora da organizuje minimum 3 EKOLOŠKE AKCIJE. U njih se ne ubrajaju redovno čišćenje, sportske aktivnosti, pokazne vježbe prve pomoći i spasilaštva, degustacije ... one mogu biti ostale prateće aktivnosti. Predloženi tipovi aktivnosti: radionice sa djecom, velike akcije, reciklaža, izrada suvenira od recikliranog materijala, obilasci obližnjih zaštićenih zona, priprema edukativnih kampanja i brošura (max 1)
Za pripremu akcija mogu se koristiti dvije brošure: Priručnik za ekološko-edukativne aktivnosti 2013 i Best Blue Flag practices 2013-2014, kao i prezentacije sa seminara 2016.

Ovdje se nalaze formulari za pilot i redovan program u 2018.

GODIŠNJI IZVJEŠTAJ ZA 2017, UPITNIK I PRIJAVA ZA 2018. mogu se poslati elektronskom poštom na e-mail adresu: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , poslati redovnom poštom ili predati isključivo u NVO „EKOM”, P.fah 76 (montecep) – Zgrada SDK, 85.330 Kotor.

 

U organizaciji NU EKOM, nacionalnog operatera Plave zastavice i JP za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, u PC Vukšić 15. decembra 2017. godine održan je godišnji skup zakupaca plaža u redovnom i pilot programu Plave zastavice.

Na seminaru je analizirana prethodna sezona sa aspekta ispunjenosti kriterijuma kampanje, medjunarodne kontrole krajem juna 2017, kontrole kupališta koja su bila u pilot programu Plava zastavica i analize sanitarnog kvaliteta morske vode kupališta koja su u redovnom i pilot programu Plave zastavice.

01 PC158321-min 02 PC158325-min 03 PC158328-min

Poseban akcenat ove godine je dat spasilaštvu na vodi i o tome je govorio Ivan Terzić iz Centra za spasilaštvo na vodi Crvenog krsta Crne Gore koji je partner Plave zastavice od samog početka kampanje 2003. godine.

Opširnije...

 

Od 22. do 25. oktobra 2017. u izraelskom gradu Netania održan je godišnji skup operatera Plave zastavice, jednog od pet programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) koji se ove godine odvijao u 45 zemalja svijeta na 4.423 lokacija (plaža, marina i komercijalnih brodova).

Domaćin je bila nevladina organizacija “Eco ocean”, koja je osnovana 2002. godine, od 2011. je pokrenula Plavu zastavicu u Izraelu, a danas sprovodi ukupno 3 FEE programa. Prisutne su pozdravili: izvršni direktor organizacije Ari Rozenblum i gradonačelnica Mirijam Fieberg Ikar. Netania je grad sa najviše Plavih zastavica u Izraelu – čak 9 od ukupno 49 u protekloj godini.

0001 0002 0003 0004

Ovaj skup je protekao i u znaku obilježavanja 30 godina programa Plava zastavica, o čemu su govorili Lurdes Diaz Kolon, članica borda direktora FEE i Malkom Pauel, počasni član FEE.

Opširnije...