30god-pz

Total Beach_Access

Izbor jezika
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Pretraga sajta

Akcija čišćenja plaža sa Plavom zastavicom u mediteranskim zemaljama traje od 1. do 7. jula 2018.
 
13 zemalja širom Mediterana učestvuje u međunarodnoj kampanji za zaštitu mora i priobalja "Mediteranska nedjelja Plave zastavice" ("The Blue Flag Mediterranean week"). U prvoj nedjelji jula organizovaće se čišćenje plaža kako bi se podigla ekološka svijest javnosti. Inicijativa je počela od ideje da životna sredina nema granice, te da otpad koji je bačen na jednoj strani Mediterana lako može doći do druge strane. Organizacije koje sprovode Plavu zastavicu su se pridružile ovoj kampanji pod sloganom "Briga za more koje nas ujedinjuje" ("Caring for the sea that unite us").

Mediteranska nedjelja_Plave_zastavice

Za potrebe ove kampanje napravljen je poseban promotivni video koji možete pogledati na linku: https://youtu.be/_43OUT9DSk8

Učesnici mogu dokumentovati i podijeliti svoje aktivnosti na društvenim mrežama radi podizanja svjesti o zaštiti Mediterana. Pri tom treba koristiti: #BlueFlagMedWeek.
Informacije, fotke i video priloge iz Crne Gore možete postaviti na: https://www.facebook.com/nu.ecom.

 

U utorak 5. juna 2018, na Svjetski dan zaštite životne sredine, na plaži Kamenovo, zvanično je počela petnaesta sezona Programa Plava zastavica u našoj zemlji. Prva plava zastavica u ovoj godini dodjeljena marini Bar bilo je i 250-to priznanje u Crnoj Gori.

Plava zastavica će tokom ljeta 2018. godine biti dodjeljena za 4.554 plaža, marina i izletničkih brodova u 45 zemalja sjeverne hemisphere. Od tog broja, 30 zastava će se vijoriti u Crnoj Gori – na 29 plaža i 1 u marini.

00 01 02

Opširnije za sve one koji su propustili ovaj dogadjaj, evo mogućnosti da pogledaju foto priču sa lica mjesta (Foto: Aleksandra Ivanović, Nemanja Malovrazić i Dragan Popadić).

Opširnije...

 

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je 4. maja u hotelu "Budva" organizovalo skup pod nazivom "Organizacija kupališta u 2018. godini". Ovaj dan otvorenih vrata je bio namijenjen svim korisnicima kupališta, a u cilju blagovremene pripreme za predstojeću turističku sezonu. Nacionalni koordinator Plave zastavice Saša Karajović je na punktu br. 6 okupljenim zakupcima plaža predstavio je program odnosno kriterijume i obaveze operatera kupališta.

Pozvani su zainteresovani da se prijave za pilot fazu kampanje Plave zastavice u ovoj sezoni. Rok za predaju popunjenih upitnika i prijava je 11. maj. Sva kupališta koja se na vrijeme prijave za ovu sezonu ulaze u program mjerenja kvaliteta morske vode, a nakon uspješne dvije godine pilot faze, stiču pravo da konkurišu za Plavu zastavicu u 2020. godini.

Zainteresovani ovdje mogu preuzeti formular i prijavu za pilot fazu u 2018, dvije brošure: Priručnik za ekološko-edukativne aktivnosti 2013 i Best Blue Flag practices 2013-2014, a mogu pogledati i prezentacije sa godišnjeg seminara Plave zastavice u decembru 2017.

 

Medjunarodni sponzor programa Plava zastavica “AccessRec” nedavno je predstavio novu podlogu AccessMat® za pristup plaži u širini od 1 metra koja zadovoljava zahtjeve plaža gdje je pristupačnost problem, a uža je od dosadašnjih pogloga širine 1,52 m i 1,83m.

Takođe, “AccessRec” obaveštava da će WaterWheels® plutajuća kolica za plažu uskoro imati novu verziju koja će povećati pristupačnost otvorenim rekreativnim područjima.

accessrec-01 accessrec-02

Opširnije...

 

Kako je već najavljeno na godišnjem seminaru plaža sa Plavom zastavicom, rok za predaju godišnjih izvještaja za 2017, prijava i upitnika za 2018. je 30. decembar 2017. godine.

GODIŠNJI IZVJEŠTAJ ZA 2017. mora biti pripremljen kao jedan dokument (fajl) sa nazivima i opisom akcija, datumima održavanja, fotografijama... Nije moguće slati pojedinačne fotografije, već sve to mora biti povezano u cjelinu, u protivnom takvi izvještaji biće vraćeni na doradu.

O EKOLOŠKIM AKCIJAMA u 2018: svaka plaža i marina mora da organizuje minimum 3 EKOLOŠKE AKCIJE. U njih se ne ubrajaju redovno čišćenje, sportske aktivnosti, pokazne vježbe prve pomoći i spasilaštva, degustacije ... one mogu biti ostale prateće aktivnosti. Predloženi tipovi aktivnosti: radionice sa djecom, velike akcije, reciklaža, izrada suvenira od recikliranog materijala, obilasci obližnjih zaštićenih zona, priprema edukativnih kampanja i brošura (max 1)
Za pripremu akcija mogu se koristiti dvije brošure: Priručnik za ekološko-edukativne aktivnosti 2013 i Best Blue Flag practices 2013-2014, kao i prezentacije sa seminara 2016.

Ovdje se nalaze formulari za pilot i redovan program u 2018.

GODIŠNJI IZVJEŠTAJ ZA 2017, UPITNIK I PRIJAVA ZA 2018. mogu se poslati elektronskom poštom na e-mail adresu: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , poslati redovnom poštom ili predati isključivo u NVO „EKOM”, P.fah 76 (montecep) – Zgrada SDK, 85.330 Kotor.