30god-pz

Total Beach_Access

Izbor jezika
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Pretraga sajta

U srijedu 5. juna 2019, na Svjetski dan zaštite životne sredine, na plaži “Dolce vita” u Bečićima, zvanično je počela šestnaesta sezona Programa Plava zastavica u našoj zemlji, koji zajednički sprovode Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i NVO “EKOM”.

Plava zastavica će tokom ljeta 2019. godine biti dodjeljena za preko 4.400 plaža, marina i izletničkih brodova u 45 zemalja sjeverne hemisphere. Od tog broja, 30 zastava će se vijoriti u Crnoj Gori – na 29 plaža i 1 u marini Bar.

01-1 dolce_vita-min 01-2 plave_zastavice-min 01-3 event_site-min

Opširnije za sve one koji su propustili ovaj dogadjaj, evo mogućnosti da pogledaju foto priču sa lica mjesta (Foto: Nemanja Malovrazić i Aleksandra Ivanović)…

Opširnije...

 

Plava zastavica je ekskluzivno svjetsko eko-obilježje , koje će tokom ljeta 2019. godine biti dodjeljena za preko 4.400 plaža, marina i izletničkih brodova u 45 zemalja sjeverne hemisphere.

Svečano uručenje ovih ekoloških oznaka za našu zemlju biće tradicionalno 5. juna, a prva Plava zastavica u Crnoj Gori ove godine biće podignuta na kupalištu “Dolce vita” u Bečićima.

Međunarodni žiri Plave zastavice za 2019. činili su predstavnici slijedećih institucija: United Nations Environment Programme (UNEP), the United Nations World Tourism Organization (UNWTO), International Lifesaving Federation (ILS), Accessible Tourism, World Cetacean Alliance), the International Council of Marine Industry Associations (ICOMIA) and (FEE).

Blue flag_Jury_2019

Članovi žirija u Kopenhagenu (foto: www.facebook.com/blueflag.global)

Slijedeći video, koji je pripremio izraelski operater “Eco ocean”, u 90 sekundi pokazuje po čemu se razlikuju plaže i marine sa i bez Plave zastavice.

https://youtu.be/eqiy1qC3ypM

 

 

U organizaciji NU “EKOM”, nacionalnog operatera Plave zastavice i JP za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, u PC “Vukšić” 18. decembra 2018. godine održan je godišnji skup o programu Plave zastavice.

Na seminaru je analizirana prethodna sezona sa aspekta ispunjenosti kriterijuma kampanje, kontrole kupališta koja su bila u pilot fazi i prvoj redovnoj godini programa Plava zastavica kao i analize sanitarnog kvaliteta morske vode na kupalištima tokom 2018. godine.

1 IMG_1756 2 IMG_1761 3 IMG_1766
(Foto: Nemanja Malovrazić)

Opširnije...

 

Od 21. do 23. oktobra 2018. na grčkom ostrvu Zakintos održan je godišnji skup operatera Plave zastavice, jednog od pet programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) koji se ove godine odvijao u 44 zemlje svijeta na 4.458 lokacija (plaža, marina i komercijalnih brodova).

Domaćin je bilo Grčko društvo za zaštitu prirode (HSPN). Ova najstarija ekološka nevladina organizacija u zemlji sprovodi svih 5 FEE programa. Prisutne su pozdravili: izvršni direktor organizacije Nikos Petros, članica borda direktora FEE Lurdes Diaz Kolon, i ministarka turizma Grčke Elena Kontura.

00 bf_nom_greece_2018_logo 01 IMG_6397 02 IMG_6432

(Foto: Hellenic Society for the Protection of Nature)

Opširnije...

 

Desetak crnogorskih plaža pridružilo se kampanji "Mediteranska nedjelja Plave zastavice" (BlueFlagMedWeek) koja je po drugi put organizovana a plažama sa Plavom zastavicom u 13 mediteranskih zemalja.

U okviru ove kampanje na nivou Mediterana, od 1. do 7. jula 2018. godine organizovane su akcije čišćenja plaža. Organizacije koje sprovode Plavu zastavicu su se pridružile ovoj kampanji pod sloganom "Briga za more koje nas ujedinjuje" ("Caring for the sea that unites us").

NVO "Green Net - Zelena mreža" je u saradnji sa kupalištem "Time out" na Slovenskoj plaži u Budvi, organizovala ekološko - edukativnu akciju sakupljanja limenki sa plaže. Nakon kratkog predavanja o važnosti procesa reciklaže, sa akcentom na reciklažu aluminijumske ambalaže, sa najmladjim posjetiocima plaže organizovana je umjetnička radionica, u okviru koje je od prikupljenih limenki napravljena figura "LiMen"-a.

Opširnije...