30god-pz

Total Beach_Access

Izbor jezika
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Pretraga sajta

U organizaciji NU “EKOM”, nacionalnog operatera Plave zastavice i JP za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, u PC “Vukšić” 18. decembra 2018. godine održan je godišnji skup o programu Plave zastavice.

Na seminaru je analizirana prethodna sezona sa aspekta ispunjenosti kriterijuma kampanje, kontrole kupališta koja su bila u pilot fazi i prvoj redovnoj godini programa Plava zastavica kao i analize sanitarnog kvaliteta morske vode na kupalištima tokom 2018. godine.

1 IMG_1756 2 IMG_1761 3 IMG_1766
(Foto: Nemanja Malovrazić)

Opširnije...

 

Od 21. do 23. oktobra 2018. na grčkom ostrvu Zakintos održan je godišnji skup operatera Plave zastavice, jednog od pet programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) koji se ove godine odvijao u 44 zemlje svijeta na 4.458 lokacija (plaža, marina i komercijalnih brodova).

Domaćin je bilo Grčko društvo za zaštitu prirode (HSPN). Ova najstarija ekološka nevladina organizacija u zemlji sprovodi svih 5 FEE programa. Prisutne su pozdravili: izvršni direktor organizacije Nikos Petros, članica borda direktora FEE Lurdes Diaz Kolon, i ministarka turizma Grčke Elena Kontura.

00 bf_nom_greece_2018_logo 01 IMG_6397 02 IMG_6432

(Foto: Hellenic Society for the Protection of Nature)

Opširnije...

 

Desetak crnogorskih plaža pridružilo se kampanji "Mediteranska nedjelja Plave zastavice" (BlueFlagMedWeek) koja je po drugi put organizovana a plažama sa Plavom zastavicom u 13 mediteranskih zemalja.

U okviru ove kampanje na nivou Mediterana, od 1. do 7. jula 2018. godine organizovane su akcije čišćenja plaža. Organizacije koje sprovode Plavu zastavicu su se pridružile ovoj kampanji pod sloganom "Briga za more koje nas ujedinjuje" ("Caring for the sea that unites us").

NVO "Green Net - Zelena mreža" je u saradnji sa kupalištem "Time out" na Slovenskoj plaži u Budvi, organizovala ekološko - edukativnu akciju sakupljanja limenki sa plaže. Nakon kratkog predavanja o važnosti procesa reciklaže, sa akcentom na reciklažu aluminijumske ambalaže, sa najmladjim posjetiocima plaže organizovana je umjetnička radionica, u okviru koje je od prikupljenih limenki napravljena figura "LiMen"-a.

Opširnije...

 

Akcija čišćenja plaža sa Plavom zastavicom u mediteranskim zemaljama traje od 1. do 7. jula 2018.
 
13 zemalja širom Mediterana učestvuje u međunarodnoj kampanji za zaštitu mora i priobalja "Mediteranska nedjelja Plave zastavice" ("The Blue Flag Mediterranean week"). U prvoj nedjelji jula organizovaće se čišćenje plaža kako bi se podigla ekološka svijest javnosti. Inicijativa je počela od ideje da životna sredina nema granice, te da otpad koji je bačen na jednoj strani Mediterana lako može doći do druge strane. Organizacije koje sprovode Plavu zastavicu su se pridružile ovoj kampanji pod sloganom "Briga za more koje nas ujedinjuje" ("Caring for the sea that unite us").

Mediteranska nedjelja_Plave_zastavice

Za potrebe ove kampanje napravljen je poseban promotivni video koji možete pogledati na linku: https://youtu.be/_43OUT9DSk8

Učesnici mogu dokumentovati i podijeliti svoje aktivnosti na društvenim mrežama radi podizanja svjesti o zaštiti Mediterana. Pri tom treba koristiti: #BlueFlagMedWeek.
Informacije, fotke i video priloge iz Crne Gore možete postaviti na: https://www.facebook.com/nu.ecom.

 

U utorak 5. juna 2018, na Svjetski dan zaštite životne sredine, na plaži Kamenovo, zvanično je počela petnaesta sezona Programa Plava zastavica u našoj zemlji. Prva plava zastavica u ovoj godini dodjeljena marini Bar bilo je i 250-to priznanje u Crnoj Gori.

Plava zastavica će tokom ljeta 2018. godine biti dodjeljena za 4.554 plaža, marina i izletničkih brodova u 45 zemalja sjeverne hemisphere. Od tog broja, 30 zastava će se vijoriti u Crnoj Gori – na 29 plaža i 1 u marini.

00 01 02

Opširnije za sve one koji su propustili ovaj dogadjaj, evo mogućnosti da pogledaju foto priču sa lica mjesta (Foto: Aleksandra Ivanović, Nemanja Malovrazić i Dragan Popadić).

Opširnije...