30god-pz

Total Beach_Access

Izbor jezika
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Pretraga sajta

 

Međunarodni žiri kampanje Plava zastavica je na svojoj sjednici pregledao i odobrio svih 15 crnogorskih kandidatura za Plavu zastavicu u 2006. godini. U svom pismu nevladinoj organizaciji "ECOM" koja je nacionalni operater za Plavu zastavicu u Crnoj Gori, Malkom Pauel, predsjednik međunarodnog žirija za Plavu zastavicu, pohvalio je profesionalno i uspješno vođenje kampanje u Crnoj Gori.

Međunarodni žiri za Plavu zastavicu, koji su ove godine činili predstavnici Svjetske turističke organizacije (WTO), Programa UN za životnu sredinu (UNEP), Medjunarodne spasilačke federacije (ILS), Svjetske Unije za zaštitu prirode (IUCN), Međunarodne komisije pomorske privrede (ICOMIA), Evropske unije za zaštitu obala (EUCC) i Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) za 2006. godinu odobrio je 2549 Plavih zastavica za plaže i 638 Plavih zastavica za marine u 30 zemalja sjeverne hemisfere.

Opširnije...

 

Početkom aprila 2006. iz štampe je izašao «Prirucnik za kampanju Plava zastavica u Crnoj Gori« koji je namjenjen turistickim organizacijama, korisnicima plaža i marina, lokalnim samoupravama, nevladinim organizacijama i medijima. Izradu i štampu je finansijski obezbijedilo Ministarstvo turizma Crne Gore, a svoj doprinos su dali i Morsko Dobro Crne Gore, Turisticka organizacija Crne Gore, Crveni krst Crne Gore i ekološke nevladine organizacije sa primorja.

Priručnik obuhvata: generalni prikaz kampanje Plava zastavica u svijetu i u Crnoj Gori, pregled ekoloških i edukativnih aktivnosti u okviru kampanje koje se sprovode u drugim zemljama i kod nas, objašnjenje imperativnih i fakultatitvnih kriterjuma za plaže i marine. Priručnik je namjenjen turističkim organizacijama, korisnicima plaža i marina, lokalnim samoupravama, nevladinim organizacijama i medijima.

Promocija Priručnika se očekuje sredinom aprila, a njegovu pripremu i štampu je finansijski pomoglo Ministarstvo turizma RC.

 

U srijedu 22. marta 2006. godine u hotelu „Montenegro“ u Bečićima je organizovan tradicionalni seminar za korisnike plaža na Crnogorskom primorju, a u susret predstojećoj sezoni. Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, kao organizator i domaćin ovog skupa, predstavilo je uslove koje moraju da ispune uredjena i izgradjena kupališta na našoj obali, a svoje prezentacije su imale lučke kapetanije, Crveni krst Crne Gore i predstavnici turističke inspekcije. 

U drugom dijelu seminara, NVO „EKOM“, kao nacionalni operater Plave zastavice u Crnoj Gori, predstavilo je proces kandidovanja kupališta za pilot fazu kampanje u ovoj godini. Prisutni su upoznati sa istorijatom i kriterijumima Kampanje, kao i postupkom prijavljivanja za nove kandidate. Podjeljen je i aplikacioni formular koji zainteresovani treba da popune i dostave NVO „EKOM“ ili JP „Morsko dobro“ do 28. aprila. Nakon prvomajskih praznika, Nacionalna komisija će odlučiti koje će plaže dobiti sertifikat kandidata za Plavu zastavicu u narednoj godini.

 

U petak 17.02.2006. godine u hotelu "Blue star" u Budvi održan je sastanak povodom nove sezone Plave zastavice u Crnoj Gori. Pored predstavnika NVO Ecom i JP Morsko Dobro sastanku su prisustvovali i predstavnici prošlogodišnjih nosilaca Plave zastavice, kao i kandidata za Plavu zastavicu.

 

Predstavnici NVO Ecom su upoznali prisutne sa planovima za novu sezonu i podijelili su im formulare za prijavu plaža za Plavu zastavicu u novoj sezoni. Duznost svih potencijalnih kandidata je da popunjeni formular dostave u JP Morsko Dobro najkasnije do 28.02.2006. godine da bi njihovu prijavu nacionalna komisija uzela u razmatranje.

 

Od 5. juna ove godine, na crnogorskim plažama vijoriće se 10 plavih zastavica, a što je odlučeno 29. aprila na zasjedanju Medjunarodnog žirija kampanje u Kopenhagenu.

Kampanja Plava zastavica se u Crnoj Gori sprovodi od 2003.godine, od kada je NVO "EKOM" postala član Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) i time stekla pravo da bude Nacionalni opeater za Plavu zastavicu u Crnoj Gori. Kampanja Plava zastavica u Crnoj Gori se sprovodi uz finansijsku podršku Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma RCG.

Po odluci Nacionalne komisije, formirane od strane Ministarstva turizma, kampanja Plava zastavica u Crnoj Gori se odvija u dvije faze, odnosno, zainteresovanom kupalištu se u prvoj godini dodjeli sertifikat kandidata, te se nakon uspješno završene pilot faze, to kupalište može kandidovati za Plavu zastavicu kod Međunarodnog žirija.

Opširnije...