30god-pz

Total Beach_Access

Izbor jezika
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Pretraga sajta

U Baru je 03. decembra 2015. godine održana radionica „Establishment of Marina Environmental Management System (EMS)” u sklopu projekta “Primjena i promocija koncepta održivog razvoja AD Marina Bar – SUST MARINA”. Jedan od ciljeva ovog projekta je i dobijanje Plave zastavice za Marinu Bar, koja je u pilot fazi tokom 2015. i 2016. godine. U sklopu programa održana je prezentacija i trening u korišćenju mobilne vakum pumpe za ispumpavanje otpadnih voda sa plovila, koja je nabavljena kroz projekat SUST - MARINA. U pokaznoj vježbi učestvovali su i studenti kotorskog Fakulteta za pomorstvo. Ovo je bila jedna od tri ekološke aktivnosti u sklopu pilot faze za Plavu zastavicu u 2015. godini.

foto1 foto2 foto3

Prisutnima su se obratili: Daliborka Pejović, državna sekretarka za održivi razvoj; Ervin Spahić, direktor Agencije za zaštitu životne sredine; mr Darko Petrušić, zamjenik ministra nauke i direktor HERIC projekta; Saša Ivanović, menadžer za istraživanje HERIC projekta; dr Radovan Orlandić, izvršni direktor Marine Bar; Zoran Nikitović, direktor preduzeća HEMOSAN i Saša Karajović, nacionalni koordinator Plave zastavice u Crnoj Gori.

Prof. dr. Branislav Dragović (Fakultet za pomorstvo) je upoznao učesnike sa dosadašnjim rezultatima projekta i predstavio je publikaciju „Marinas - Small Craft Harbour (Chapter 12: Marina Sustainable Development Concept)“, a prof. dr. Vassilis Tselent s (Univerzitet u Pireju) je prikazao dosadašnje rezultate mjerenja kvaliteta vode i nivo buke u Marini Bar.