30god-pz

Total Beach_Access

Izbor jezika
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Pretraga sajta

U Hanji, na Kritu je od 16 do 19. oktobra 2014. održan redovni godišnji skup koordinatora Plave zastavice. Ovaj program Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) sprovodi se u pedesetak zemalja svijeta, a tokom ljeta 2014. godine na 3385 plaža i 648 marina u zemljama sjeverne hemisfere (Evropa, Maroko, Tunis, Jordan, Izrael, UAE, Meksiko i Kanada) vijorilo se ovo prestižno ekološko obilježje.

Domaćin skupa je bilo Grčko društvo za zaštitu prirode, najstarija ekološka nevladina organizacija u Grčkoj. Nacionalne koordinatore iz 39 zemalja pozdravili su zvaničnici grčkog ministarstva turizma, regionalne vlade Krita kao i lokalnih vlasti Hanje.

bf NOM crete 2014 bf  gk NOM crete 2014 IMG 2990

Sofi Bašet Granados, medjunarodna direktorka programa Plava zastavica je sumirala dostignuća u protekloj godini. Podnijet je izvještaj o medjunarodnoj kontroli tokom 2014. godine i zaključeno je da se pažnja i dalje mora posvetiti ekološko-edukativnim akcijama na plažama i u marinama kao i dostupnosti ovih mjesta licima sa posebnim potrebama. Tim povodom prikazan je i projekat „Seatrac” iz Grčke. Održan je i posebni okrugli sto o uvodjenju novih kriterijuma u program koji se odnosi na ekoturistička plovila. Kao i uvijek, nacionalni koordinatori su imali priliku da predstave novosti iz svojih zemalja. Tako je predstavnica Portorika prikazala kampanju kojom su kažnjeni maloljetnici uključeni u rad na plažama sa Plavom zastavicom. Sumirani su rezultati kampanje kompanije Corona „Sunrise – save the beach" koja je ovog ljeta organizovana u Velikoj Britaniji, Italiji, Španiji, Meksiku i Kanadi, dok je predstavnik "EKOM"-a, kao nacionalni operater programa Plava zastavica u Crnoj Gori predstavio povezivanje dva FEE programa: Plave zastavice i Mladih ekoreportera.

Poslednjeg dana, prisutni nacionalni koordinatori imali su priliku da obave kontrolu ispunjenosti kriterijuma Plave zastavice na kupalištu “Pilot beach” u sklopu istoinenog turističkog kompleksa pored Hanje.

Ovdje (mp3 17,5MB) možete preslušati specijalno izdanje Eko kutka Radio Kotora o skupu na Kritu.