30god-pz

Total Beach_Access

Izbor jezika
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Pretraga sajta

Podizanjem prve Plave zastavice u 2014. godini u četvrtak 5. juna na kupalištu hotela “Queen of Montenegro” u Bečićima zvanično će početi jedanaesta sezona ovog prestižnog ekološkog programa koji se odvija pod okriljem Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) u 48 zemalja.

Na zvanično najboljoj plaži Crne Gore u 2013. godini, biće uručeno ukupno 16 Plavih zastavica koje je odobrio Medjunarodni žiri u Kopenhagenu, a na osnovu kandidatura Nacionalnog žirija. Dobitnici ekološkog obilježja u 2014. godini su slijedeća kupališta: „Club hotel Riviera“, Njivice; „Stevuzo“, Dobreč na Luštici (opština Herceg Novi); „Almara“, uvala Oblatno; „Plavi horizonti“, uvala Pržna; „Kalardovo“, Tivat (opština Tivat), „Blue beach“, „Escallera“ i „S&I life beach“ na Jazu, „Sveti Toma“ i „Hotel Queen of Montenegro“ u Bečićima (opština Budva); „Paradiso“ uvala Utjeha (opština Bar) te „Safari“, „Evropa“, „MCM beach“, “Lux beach”  i „Copacabana“ na Velikoj plaži (opština Ulcinj).


Pored toga, još dvanaest plaža je predloženo za Pilot fazu, gdje će i ove godine biti "Porto Montengro", kandidovan za dodjelu Plave zastavice za marine.

Plava zastavica je prije dvije godine proslavila jubilej - 25 godina uspješnog sprovođenja programa, koji realizuje FEE međunarodna mreža preko 60 ekoloških nevladinih organizacija, a simbol prestižnog međunarodnog priznanja će ovog ljeta biti istaknut na preko 4000 plaža i marina u zemljama sjeverne hemisfere (Evropa, Maroko, Tunis, Jordan, Izrael, UAE, Meksiko, Kanada i Karibi), dok će odluka za dodjelu Plavih zastavica u zemljama južne hemisfere (Južna Afrika, Novi Zeland, Južna Amerika i Australija) biti donijeta u septembru.

U proteklih 11 godina, kako u pilot fazi tako i samoj kampanji, u Crnoj Gori je učestvovalo preko 40 plaža, a dodjeljeno je ukupno 160 plavih zastavica.

Program Plava zastavica je 2005. i 2007. godine dobio nagradu »Wild Beauty Award« za doprinos kvalitetu, afirmaciji i promociji turističke ponude Crne Gore. Sve najbolje plaže u zemlji od 2006. godine bile su iz programa Plava zastavica. 2013. godine dobijena je i Zelena zvijezda za najbolju ekološku kampanju u Crnoj Gori.