30god-pz

Total Beach_Access

Izbor jezika
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Pretraga sajta

U subotu 8. juna  na kupalištu Almara Beach, zvanično najboljoj plaži Crne Gore u prošloj godini, obiježeno je deset godina  sprovodjenja Programa Plava zastavica. Proglašeni su i dobitnici ovog uglednog ekološkog priznanja za 2013. godinu, a to je bila i prilika da se podsjeti na sve one koji su se potrrudili i zaslužili ovo priznanje u minuloj deceniji.

Foto: Sinisa Lukovic, Vijesti Foto: Sandra Radulovic, Morsko dobro
               (Foto: Siniša Luković, Vijesti)                    (Foto: Sandra Radulović, Morsko dobro)

Za sve one koji su propustili ovaj dogadjaj, evo mogućnosti da poslušaju dio atmosfere u specijalnom izdanju EKO KUTKA (.mp3 8.8MB) Radio Kotora, ili pogledaju foto priču sa lica mjesta.

Program Plava zastavica u Crnoj Gori sprovode zajedno NVO „EKOM“ i JP „Morsko dobro“, koje je prepoznalo značaj Plave zastavice i od samog početka postalo generalni sponzor i pokrovitelj Programa, koji je već deset godina jedna od najvažnijih aktivnosti vezanih za odgovorno upravljanje obalom i plažama. U ime Morskog dobra prisutne je pozdravio Dragan Marković, pomoćnik direktora.

zaliv gosti dragan markovic

Plava zastavica se u našoj državi realizuje od 2003. godine, kada je NVO “Ekom” iz Kotora postala pridruženi član Fondacije za ekološku edukaciju i time stekla pravo da bude Nacionalni operater za Crnu Goru. O protekloj deceniji kvaliteta govorio je izvršni direktor ove NVO, Saša Karajović.

gosti gosti sasha karajovic

Plava zastavica je jedan od 5 ekoloških programa koje sprovodi Fondacija za ekološku edukaciju, mreža nevladinih organizacija u preko 70 zemalja. Od 2008. godine, Crna Gora je, pored Plave  zastavice, pokrenula još jedan program "Mladi ekoreporteri" i u kratkom periodu postala jedan od lidera medju 27 zemalja. Najbolji ekoreporteri Crne Gore, po broju nagrada prošle godine su zauzeli čelnu poziciju, a ove godine su treći sa 5 osvojenih priznanja. Nagradjeno je ukupno 6 mladih ekoreportera iz Nikšića, Tivta i Cetinja. U ime medjunarodnog žirija, diplome i prigodne nagrade najboljima uručila je Jelena Vukasović, predsjednica Skupštine NVO "EKOM".

jelena vukasovic ekoreporteri ekoreporteri

Svakog juna, na ceremoniji podizanja prve Plave zastavice u godini, ukaže se na korisnike plaža, koji su se posebno trudili da steknu i zadrže ovo ekološko priznanje. Ovog puta, to je bio Zoran Banićević, zakupac plaže "Stevuzo" u uvali Dobreč na Luštici.  koji učestvuje od samog početka programa, i to svih deset godina zaredom, uključujući i pilot fazu . Dodjeljeno je i priznanje za 5 uzastopnih godina u programu od 2008. do 2012. godine. Dobitnik je kupalište "Kopakabana" na Velikoj ulcinjskoj plaži, koje se poslije požara ove zime izdiglo iz pepela i spremno dočekuje novu sezonu. Zasluge za sve ovo ima Prelja Škrelja.

banicevic prelja skrelj plava zastavica 2013

Program Plava zastavica se odvija u dva nivoa, a prije nego li jedno kupalište postane član ovog prestižnog kluba, ono mora da prodje i pilot fazu, koja traje godinu ili dvije. Ove sezone tu je 6 kupališta i 1 marina.

Pri kraju svečanosti, direktor Morskog dobra Rajko Barović uručio je plave zastavice zakupcima plaža koji su ih zaslužili svojim predanim radom u ispunjavanju 32 kriterijuma tokom protekle sezone. Zastavica se stiče svake godine, na osnovu rezultata iz prethodne, a o tome svoj sud daje Nacionalna komisija koju čine predstavnici resornog Ministarstva održivog razvoja i turizma, Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Crvenog krsta, Lučke kapetanije i ekoloških nevladinih organizacija. Ove godine, dodjeljeno je ukupno 15 Plavih zastavica koje je odobrio Medjunarodni žiri u Kopenhagenu, a na osnovu kandidatura Nacionalne komisije. Do kraja mjeseca, ukoliko se završe tenderski postupci i zaključe ugovori o korišćenju, još četiri kupališta mogu da očekuju ovo obilježje visokih ekoloških standarda, organizacije i usluga na plažama.

plava zastavica 2013 plava zastavica 2013 plava zastavica 2013

Najsvečaniji momenat ove ceremonije bilo je podizanje prve plave zastavice u Crnoj Gori u ovoj godini. Ovog ljeta, ovo prestižno međunarodno priznanje će se vijoriti na ukupno 3100 plaža i 625 marina u zemljama sjeverne hemisfere (Evropa, Maroko, Tunis, Jordan, Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati, Meksiko i Kanada). Čast da podigne prvu Plavu zastavice u našoj zemlji u 2013. imala je pomoćnica ministra turizma i održivog razvoja Željka Radak Kukavičić.

plava zastavica 2013 plava zastavica 2013 plava zastavica 2013

U muzičkom dijelu programa nastupile su Gradska muzika Tivat, klape "Vazda mladi" i "Jadran" te DJ par Stereo Ambasada.

plava zastavica 2013 plava zastavica 2013 plava zastavica 2013