30god-pz

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Pretraga sajta

BLUE FLAG MEDITERRANEAN CLEAN UP WEEK 2019

Jedanaest nevladinih organizacija, nacionalnih operatera programa Blue Flag (Plava zastavica) ponovo su udružili snage godinu kako bi organizovali Mediteransku sedmicu čišćenja obale u julu 2019. godine.

Danas su mnogi svjesni zagađenja mora i toga da plastika završava u našim lancima ishrane i uništava mnoge vrste. S obzirom na to da je Mediteran jedna od najpopularnijih turističkih destinacija, ali i jedna od najnaseljenijih regija, problemi poput otpada u moru su u porastu.

Caring for_the_sea_that_unites_us

U posljednjih nekoliko godina, više morskih životinja je ugroženo otpacima koji ne poznaju nacionalne granice. Plutaju iz jedne zemlje u drugu, često završavaju na obalama i plažama drugih mediteranskih zemalja.

Zbog toga se koordinatori Plave zastavice u mediteranskom regionu ponovo okupljaju, ne samo radi podizanja svijesti, već i zbog preduzimanja konkretnih akcija. Plava zastava, kao i svi programi Fondacije za ekološku edukaciju FEE, vodi ka osnaživanju građana, lokalnih vlasti, turista i svih korisnika plaža da preuzmu aktivnu ulogu. Svijest sama po sebi nije rješenje za postojeće plutajuće otpatke.

Ovogodišnju inicijativu pohvalila je i Evropska komisija za njen proaktivan pristup.

Jedanaest nacionalnih operatora Plave zastavice poziva djecu, roditelje i druge pojedince, lokalne zajednice i nevladine organizacije da udruže snage i da od 1. do 7. jula daju svoj doprinos u Mediteranskoj sedmici čišćenjaobala. Zajedno, kao region, možemo napraviti nešto bitno za naše resurse, našu ekonomiju i okolinu. Pokažimo ostatku svijeta, posvećenost Plave zastavice čistom moru i obalama.

Pridružite nam se pod sloganom „Briga za more koje nas ujedinjuje”!

Na slijedećem linku možete pogledati i promotivni video o ovoj kampanji.

Učesnici kampanje Blue Flag Mediterranean Clean Up Week 2019: Cyprus – CYMEPA; France - Teragir; Greece - Hellenic Society for the protection of Nature; Italy - FEE Italia; Malta - Nature Trust -FEE Malta; Montenegro - Environmental Consultancy of Montenegro (ECOM); Israel - Ecoo Oceans; Portugal - ABAE/FEE Portugal; Slovenia - Drustvo Doves – FEE Slovenia; Spain - Bandera Azul Spain; Turkey - Environmental Education in Turkey – FEE Turkey.