30god-pz

Total Beach_Access

Izbor jezika
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Pretraga sajta

BLUE FLAG MEDITERRANEAN WEEK 2020

Nacionalni operateri programa Blue Flag (Plava zastavica) ponovo su udružili snage kako bi organizovali kampanju “Mediteranska sedmica Plave zastavice 2020. godine”.

Koordinatori Plave zastavice u mediteranskom regionu okupili su se, sada u vrijeme pandemije Covid19, radi podizanja ekološke svijesti, Plava zastavica, kao i svi programi Fondacije za ekološku edukaciju FEE, vodi ka osnaživanju građana, lokalnih vlasti, turista i svih korisnika plaža i marina da preuzmu aktivniju ulogu.

 

Opširnije...

 

Program Plava zastavica se odvija u dva nivoa, a prije nego jedno kupalište ili marina postane član ovog prestižnog kluba, mora da prodje pilot fazu, koja od 2013. traje dvije godine.

Ove sezone tu je 14 pilot kupališta: “Dobreč” na Luštici, “Moet & Shandon beach“, Guvance; hotel “Mediteran”, “Sveti Toma 2” i “Olympic” u Bečićima, hotel “Maestral”, Pržno, “La Sauerte”, Kamenovo; “Korali 2“ i “Cuba libre”, Sutomore; “Aquarius”, Borova šuma te “As Saranda”, “Barbossa beach”, “Hills beach” i “Havana beach” na Velikoj plaži.

 

Program praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode za kupanje na crnogorskom primorju u sezoni 2020. godine, koji realizuje Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, u potpunosti je usklađen sa Pravilnikom o načinu i rokovima za sprovođenje mjera obezbjeđivanja očuvanja, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode za kupanje (“Službeni list Crne Gore”, br. 028/19), kao i sa odredbama EU Direktive o kvalitetu vode za kupanje.

Za realizaciju ovogodišnjeg Programa, putem javnog tendera, izabran je Institut za biologiju mora iz Kotora, čija laboratorija posjeduje akreditaciju za metodologiju analize obaveznih mikrobioloških parametara po ISO standardima koji su propisani i našim propisima i Direktivom EU.

Programom za 2020. godinu previđen je monitoring kvaliteta morske vode na ukupno 110 lokacija duž crnogorskog primorja i to: 18 u opštini Ulcinj, 15 u opštini Bar, 32 u Budvi, 9 u Tivtu, 15 u Kotoru, i 21 na teritoriji opštine Herceg Novi. Predviđeno je da se tokom sezone uradi ukupno 10 analiza, i to u periodu od početka juna do kraja septembra. U program su uključene sve plaže u redovnoj i pilot fazi programa Plava zastavica.

Opširnije...

 

U ponedjeljak 8. juna 2020, na Svjetski dan okeana i mora, na plaži “Kalardovo” kod Tivta, zvanično je počela sedamnaesta sezona Programa Plava zastavica u našoj zemlji, koji zajednički sprovode Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i NVO “EKOM”.

Plava zastavica će tokom ovog ljeta vijoriti na ukupno 32 plaže i jednoj marini u Crnoj Gori.

Opširnije...

 

Prva Plava zastavica u Crnoj Gori ove godine biće podignuta 8. juna na Svjetski dan okeana i mora na kupalištu “Kalardovo” (opština Tivat). Tom prilikom biće objavljeni svi dobitnici ekskluzivnog svjetskog eko-obilježja u našoj zemlji.

Zbog krize COVID-19, međunarodni žiri Plave zastavice sastao se online 21. aprila, kako bi ocijenio prijave preko 4.500 kandidata za sjevernu hemisferu 2020. godine. Opsežne pripreme tima Blue Flag International osigurale su da internetski format ne ometa kvalitet i rezultate sastanka.


Online sastanak Medjunarodnog žirija (foto: www.facebook.com/blueflag.global)

Međunarodni žiri Plave zastavice 2020. godine sačinjavali su: Peter Kristensen, European Environment Agency (EEA), David R. Green, Coastal & Marine Union (EUCC), Birguy Lamizana, United Nations Environment Programme (UNEP), Sophie Lewis, World Cetacean Alliance (WCA), Bernard Combes (UNESCO), Jean-Michel Gaigné, International Council of Marine Industry Associations (ICOMIA), Erik Bech, International Life Saving Federation (ILS), Dirk Glaesser, World Tourism Organization (UNWTO) & Lourdes Diaz (FEE).

Aprilski sastanak je bio i prilika da se izaberu pobjednici prvog takmičenja za najbolje ekološke prakse na lokalitetima sa Plavom zastavicom u preko 40 zemalja.

Međunarodni žiri poručuje da će svjetska kriza COVID-19 uticati na predstojeću sezonu Plave zastavice na sjevernoj hemisferi, te traži da sve nagradjene lokacije primjene lokalne i nacionalne zdravstvene smjernice iznad svih drugih pravila. U ova nesigurna vremena valja se sjetiti važne uloge koju Plava zastavica ima u podršci lokalnim zajednicama i turistima da prepoznaju sigurne i održive destinacije. Zahvaljujući priznatoj izvrsnosti priznanja Blue Flag, javnost može biti sigurna da će i ovog ljeta biti bezbjedno posjetiti mjesta gdje se vijori plava zastava.