30god-pz

Total Beach_Access

Izbor jezika
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Pretraga sajta

Svečano podizanje prve tri od ukupno devetnaest Plavih zastavica u 2012. godini upriličeno je 5. juna, na Svetski dan životne sredine, na kupalištima "Escallera", "Blue Beach" i "S&I Sport Life Beach" na Jazu.

Osim na tri pomenuta kupališta, po odluci Međunarodnog žirija, Plave zastavice će se ovog ljeta vijoriti i još na 16 plaža na Crnogorskom primorju. U pilot fazi biće još tri kupališta i marina "Porto Montengro".

Plava Zastavica 2012Plava Zastavica 2012Plava Zastavica 2012

Program su prigodnom ekološkom tačkom otvorili mališani iz budvanskog vrtića "Vini Pu", a onda je uslijedila dodjela plaketa i nagrada kotorskim i tivatskim srednjoškolcima koji su kao mladi ekoreporteri osvojili priznanja na medjunarodnim konkursima YRE i Litter Less. Uslijedilo je obraćanje pomoćnika direktora JP "Morsko dobro" Veska Vujinovića i pomoćnika ministra za turizam Zorana Duletića, a potom su uručene plave zastavice zakupcima 19 kupališta koja su u 2012. godini dobili ovo prestižno ekološko obilježje. Svečanost je završena podizanjem tri plave zastavice na Jazu, a tu čast su ove godine imali sportisti - Dragana Cvijić i Milena Božović, rukometašice "Budućnosti" i fudbalski trener Nenad Maslovar.

Kampanja Plava zastavica ove godine slavi svoj jubilej - 25 godina uspješne sprovođenja Programa Plava zastavica, koji realizuje međunarodna mreža preko 60 ekoloških nevladinih organizacija FEE - Fondacija za ekološko obrazovanje, a simbol prestižnog međunarodnog priznanja će biti istaknut na ukupno 3098 plaža i 646 marina u 36 država sjeverne hemisfere (Evropa, Kanadra, Jordan, Maroko, Tunis, Turska i UAE), dok će odluka za dodjelu Plavih zastavica u zemljama južne hemisfere (Južna Afrika, Novi Zeland, Južna Amerika i Australija) biti donesena u septembru.

Slijedi fotogalerija Vladimira Šenka, jednog od nagradjenih mladih ekoreportera:

Plava Zastavica 2012Plava Zastavica 2012Plava-Zastavica-2012-6

Plava Zastavica 2012Plava Zastavica 2012Plava Zastavica 2012

Plava Zastavica 2012Plava Zastavica 2012Plava-Zastavica-2012-12