30god-pz

Total Beach_Access

Izbor jezika
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Pretraga sajta

wbaalmaraalmara2

Svečano proglašenje najboljih pojedinaca i kolektiva i dodjela godišnjih nagrada za doprinos kvalitetu, afirmaciji i promociji turističke ponude Crne Gore „Wild Beauty Award 2012.“ obavljeno je 26. decembra 2012. godine u hotelu "Palas" u Petrovcu, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, a u organizaciji NTO.

Najbolja plaža u Crnoj Gori u 2012. godini je „Almara Beach Club“ u uvali Oblatno, opština Tivat.

Dodjelu ovog prestižnog nacionalnog priznanja ustanovio je Savjet za turizam Vlade Crne Gore 2005. godine u cilju podsticanja i afirmacije sektora turizma, unapređenja kvaliteta, promocije i konkurencije, slijedeći strateško opredjeljenje za stvaranje održivog i prepoznatljivog turističkog proizvoda Crne Gore, čija je osnovna premisa kvalitet na svim nivoima turističke ponude.

Podsjećamo, NVO “EKOM” je za kampanju „Plava zastavica” 2005. i 2007. godine dobila ovu nagradu za podizanje kvaliteta turističke ponude, a sve nagradjene plaže u prethodnim godinama imale su ovo prestižno eko-obilježje (2006. Miami, Velika ulcinjska plaža; 2007. Kalardovo, Tivat; 2008. Dobreč, Luštica; 2009. MCM, Velika ulcinjska plaža; 2010. Plavi horizonti, Radovići; 2011. Safari, Velika ulcinjska plaža).

 

U gradiću Tenbi u južnom Velsu, održan je redovni godišnji skup koordinatora Plave zastavice. Ovaj program Fondacije za ekološku edukaciju sprovodi se u pedesetak zemalja svijeta, a tokom ljeta na oko 3850 plaža i marina vijorilo se ovo prestižno ekološko obilježje.

Ovogodišnji skup je bio prilika da se zemlje učesnice programa upoznaju sa detaljima pred uvodjenje nove, strožije, Direktive EU o kvalitetu morske vode za kupanje koja će postati obavezna naredne godine. Podnijet je izvještaj o medjunarodnoj kontroli tokom 2012. godine i zaključeno je da se pažnja i dalje mora posvetiti ekološko-edukativnim akcijama na plažama i u marinama kao i dostupnosti ovih mjesta licima sa posebnim potreba. Kao i uvijek, nacionalni koordinatori su imali priliku da predstave novosti iz svojih zemalja i pozitivne primjere iz prakse ....

Domaćin skupa bila je velška organizacija "Keep Wales Tidy / Cadwch Gymru’n Daclus", a nacionalne koordinatore iz 37 zemalja pozdravili su zvaničnici veške vlade, okruga Pembrokšajr i Nacionalnog obalnog parka Pembrokšajr, dok se video porukom obratio i holivudski glumac Majkl Šin, koji je rodom iz Velsa i promoter je aktivnosti organizacije domaćina www.keepwalestidy.org.

Wales Wales Wales

Ove godine proslavlja se četvrt vijeka Plave zastavice u svijetu, pa je i ovaj skup bio prilika da se obilježi jubilej, a svi prisutni nacionalni koordinatori su se na pješčanoj plaži slikali u posebno dizajniranim majicama.

Wales Wales Wales

 

Nakon gotovo čeitri mjeseca, uspješno je završena još jedna sezona Plave zastavice u Crnoj Gori, koja je svečano započela 5. juna podizanjem tri plave zastave na kupalištima "Escallera", "Blue Beach" i "S&I Beach Life" na Jazu. Ove godine u redovnom programu je bilo još 16 plaža, a u pilot fazi su bila 3 kupališta i 1 marina.

Kao i prethodnih godina, kampanja Plava zastavica je izazvala pažnju elektronskih i štampanih medija, a ovdje (PDF 2.2 MB) možete preuzeti članak iz magazina "Montenegroairlines" za ljeto 2012. godine.

 

BF in Top Montenegro

Na osmoj i devetoj strani novog magazina „Top Montenegro“ predstavljen je program Plava zastavica u Crnoj Gori, osnovne karakteristike kampanje i kao i svih 19 plaža koje ove godine imaju ovo prestižno ekološko-turističko obilježje.

Top Montenegro“ je istovremeno i turistički vodič i informator za turiste i poslovne ljude koji borave u Crnoj Gori, ali i za domaće stanovništvo – sve one koji imaju bilo kakav interes za informacijom ili interesantnim člankom vezanim za Crnu Goru. U prvom broju fokus je na ljeto 2012. i Top 10 destinacija u Crnoj Gori, posebno Tivat kao najpopularniju domaću destinaciju u poslednje dvije godine, bilo da je u pitanju odmor, biznis ili perspektiva razvoja lokalne zajednice.

Svaka lokacija koja je preporučena od časopisa ima svoje GPS koordinate da olakša njeno pronalaženje.

Prvi broj štampanog izdanja Top Montenegro je besplatan, urađen je na 3 jezika (našem, engleskom i ruskom), ima 120 stranica i distribuiraće se preko lokalnih turist biroa, luka, aerodroma, po hotelima, preko turističkih i agencija za nekretnine, preko izdavaoca privatnog smještaja i restorana i svih drugih koji se budu u njemu reklamirali.

Posjetite sajt www.topmontenegro.com kako biste pregledati cijeli magazin „Top Montenegro“.

 

Nakon tri godine, crnogorske plaže sa plavom zastavicom ponovo su bile predmet medjunarodne kontrole ispunjenosti kriterijuma. Tokom tri dana (25-27. jula 2012. godine), plaže je obišao Finn Bolding Thompsen, izvršni direktor Fondacije za ekološku edukaciju (FEE).

Kontrola je obavljena na 14, od ukupno 19 plaža sa plavim zastavicama i generalni utisak je vrlo dobar. Dobijene su pohvale za visok stepen uredjenosti i organizacije kupališta, čistoću toaleta i spasilačku službu. Uočeni su i manji propusti u ispunjenosti kriterijuma na pojedinim kupalištima. Date su i preporuke kako da se unaprijedi ispunjenost kriterijuma kampanje Plava zastavica koji se odnose na pristup lica sa posebnim potrebama i recikliranje otpada na plažama.

Tokom kontrole, nezvanično je obavljen i pregled marine Porto Montenegro, koja je trenutno u pilot fazi kampanje. Date su i sugestije koje će olakšati dobijanje Plave zastavice u narednom periodu.

Finn Bolding Thompsen je podržao nastojanja NVO "EKOM", Nacionalne komisije za plavu zastavicu i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom da se i u narednom periodu prednost da kvalitetu a ne kvantitetu.

Posjeta izvršnog direktora FEE je izazvala pažnju medija, pa su uslijedila gostovanja na jutarnjem programu TV Vijesti, te programima Radio Crne Gore, Radio Tivtra, Radio Budve i Radio Kotora.

međunarodna bf kontrola međunarodna bf kontrola međunarodna bf kontrola

Ovdje možete preuzeti i preslušati radio emisije:

Prvi dan kontrole plaža - Radio Tivat (mp3 6.9MB)

Drugi dan kontrole plaža - Radio Crne Gore (mp3 7.2MB)

 
Još članaka...