30god-pz

Total Beach_Access

Izbor jezika
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Pretraga sajta

U njemačkom odmaralištu Heringsdorf na obali Baltika, održan je redovni godišnji skup koordinatora Plave zastavice. Ovaj program Fondacije za ekološku edukaciju sprovodi se u 46 zemalja svijeta a tokom ove godine na oko 3650 plaža i marina vijorilo se ovo ekološko obilježje.

Ovogodišnji skup je bio prilika da se sve zemlje pripreme pred uvodjenje nove, strožije, Direktive EU o kvalitetu morske vode za kupanje kao i procjene rizika na plažama, koje će postati obavezne narednih godina. Podnijet je izvještaj o toku kampanje tokom 2011. godine i zaključeno je da se veća pažnja mora posvetiti ekološko-edukativnim akcijama na plažama i u marinama. Kao i uvijek, nacionalni koordinatori su imali priliku da predstave novosti iz svojih zemalja, pa su tako učesnici imali priliku da vide dvije prezentacije iz Crne Gore - o priručniku za marine sa Plavom zastavicom i o pokaznoj vježbi mjerenja kvaliteta morske vode u sklopu Dana obale koju je krajem septrembra Morsko dobro organizovalo na 6 plaža. Ovdje možete pogledati prezentacije (PDF 6.6 MB).

 WelcomeConference room

  Beach techOn the_beach

Takodje, predstavljena je i akcija "Hands across the sand", koja se po drugi put organizovala 26. juna u brojnim primorskim zemljama, a ove godine priključile su se i dvije plaže iz Crne Gore - Kalardovo (Tivat) i Queen of Montenegro (Bečići).

Na najdužoj pješčanoj plaži na sjeveru Evrope, kompanija BeachTech, inače jedan od tri medjunarodna sponzora Plave zastavice, predstavila je rad dvije mašine za čišćenje plaža.

2012. godine proslavlja se 25 godina Plave zastavice u svijetu, a tim povodom biće organizovane razne manifestacije u brojnim zemljama. Naredna sezona biće deseta od kako se počelo sa pilot kampanjom u Crnoj Gori.