30god-pz

Total Beach_Access

Izbor jezika
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Pretraga sajta

Na plaži hotela "Queen of Montenegro" u Bečićima, koja je u programu Plava zastavica od 2006. godine, u sklopu obilježavanja Mediteranskog dana obale, održana je pokazna vježba “Kvalitet morske vode i izrada profila plaža".

Mediteranski Dan obale se, u organizaciji UNEP/MAP-a (Program Ujedinjenih Nacija za zaštitu životne sredine / Mediteranski akcioni plan), obilježava 25. septembra, aktivnostima koje imaju za cilj informisanost i podizanje svijesti o značaju mora i obalnog područja kao prirodnog i društveno-ekonomskog resursa čiji održivi razvoj predstavlja najaktuelniji izazov na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Ove godine, povodom Dana obale, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, u saradnji sa Hidrometeorološkim zavodom iz Podgorice organizovalo je za učenike srednjih škola iz svih primorskih opština pokaznu vježbu na temu “Kvalitet morske vode i izrada profila plaža". Na terenu je demonstrirano kako se uzimaju uzorci za analizu morske vode, prikupljaju potrebni podaci i izrađuju profili plaža.

Kvalitet morske vode Kvalitet morske vode Kvalitet morske vode


Od 6 gradskih plaža na kojima je obavljena demonstracija uzorkovanja morske vode, jedna je bila iz programa Plava zastavica - plaža hotela "The Queen of Montenegro" u Bečićima. 

Stručni saradnik Morskog dobra, Nemanja Malovrazić održao je interaktivno predavanje učenicima Srednje škole "Danilo Kiš". Biolog iz Hidrometrorološkog zavoda, Aleksandar Kojić demonstrirao je kako se uzima uzorak za analizu kvaliteta vode.

Nacionalni koordinator programa Plava zastavica Saša Karajović istakao je da je jedna od ključnih stvari za kampanju upravo kvalitet vode, čije rezultate za sve plaže besplatno obezbjedjuje JP Morsko dobro. 
Prikaz ove vježbe biće prezentovan na međunarodnom skupu nacionalnih koordinatora Plave zastavice, koji se u novembru održava u Njemačkoj. 

Učenici su aktivno učestvovali u vježbi na način što su popunjavali obrasce podacima uzetih sa lica mjesta, koji su potrebni za izradu profila plaže.U okviru ove akcije, svim učesnicima je podijeljen edukativno-propagandni poster “Fizički procesi u moru”, koji na slikovit i jednostavan način prezentira informacije o fizičkim procesima u moru i procesu nastajanja određenih pojava.

U ovogodišnjoj akciji povodom Dana obale učestvovalo je oko 250 srednjoškolaca iz svih primorskih gradova.