30god-pz

Total Beach_Access

Izbor jezika
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Pretraga sajta

wba Safari - Velika Plaza Ulcinj

Svečano proglašenje najboljih pojedinaca i kolektiva i dodjela godišnjih nagrada za doprinos kvalitetu, afirmaciji i promociji turističke ponude Crne Gore „Wild Beauty Award 2011.“ obavljeno je 27. decembra 2011. godine u Dvorcu Kralja Nikole u Baru, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Filipa Vujanovića, a u organizaciji NTO.

Najbolja plaža u Crnoj Gori u 2011. godini je, po ocjenama članova Savjeta za nagradu, „Safari“ na Velikoj plaži u Ulcinju.

Dodjelu ovog prestižnog nacionalnog priznanja ustanovio je Savjet za turizam Vlade Crne Gore 2005. godine u cilju podsticanja i afirmacije sektora turizma, unapređenja kvaliteta, promocije i konkurencije, slijedeći strateško opredjeljenje za stvaranje održivog i prepoznatljivog turističkog proizvoda Crne Gore, čija je osnovna premisa kvalitet na svim nivoima turističke ponude.

Podsjećamo, NVO “EKOM” je za kampanju „Plava zastavica” 2005. i 2007. godine dobila ovu nagradu za podizanje kvaliteta turističke ponude, a sve nagradjene plaže u prethodnim godinama imale su ovo prestižno eko-obilježje (2006. Miami, Velika ulcinjska plaža; 2007. Kalardovo, Tivat; 2008. Dobreč, Luštica; 2009. MCM, Velika ulcinjska plaža; 2010. Plavi horizonti, Radovići ).

 

U njemačkom odmaralištu Heringsdorf na obali Baltika, održan je redovni godišnji skup koordinatora Plave zastavice. Ovaj program Fondacije za ekološku edukaciju sprovodi se u 46 zemalja svijeta a tokom ove godine na oko 3650 plaža i marina vijorilo se ovo ekološko obilježje.

Ovogodišnji skup je bio prilika da se sve zemlje pripreme pred uvodjenje nove, strožije, Direktive EU o kvalitetu morske vode za kupanje kao i procjene rizika na plažama, koje će postati obavezne narednih godina. Podnijet je izvještaj o toku kampanje tokom 2011. godine i zaključeno je da se veća pažnja mora posvetiti ekološko-edukativnim akcijama na plažama i u marinama. Kao i uvijek, nacionalni koordinatori su imali priliku da predstave novosti iz svojih zemalja, pa su tako učesnici imali priliku da vide dvije prezentacije iz Crne Gore - o priručniku za marine sa Plavom zastavicom i o pokaznoj vježbi mjerenja kvaliteta morske vode u sklopu Dana obale koju je krajem septrembra Morsko dobro organizovalo na 6 plaža. Ovdje možete pogledati prezentacije (PDF 6.6 MB).

 WelcomeConference room

Opširnije...

 

Na plaži hotela "Queen of Montenegro" u Bečićima, koja je u programu Plava zastavica od 2006. godine, u sklopu obilježavanja Mediteranskog dana obale, održana je pokazna vježba “Kvalitet morske vode i izrada profila plaža".

Mediteranski Dan obale se, u organizaciji UNEP/MAP-a (Program Ujedinjenih Nacija za zaštitu životne sredine / Mediteranski akcioni plan), obilježava 25. septembra, aktivnostima koje imaju za cilj informisanost i podizanje svijesti o značaju mora i obalnog područja kao prirodnog i društveno-ekonomskog resursa čiji održivi razvoj predstavlja najaktuelniji izazov na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Ove godine, povodom Dana obale, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, u saradnji sa Hidrometeorološkim zavodom iz Podgorice organizovalo je za učenike srednjih škola iz svih primorskih opština pokaznu vježbu na temu “Kvalitet morske vode i izrada profila plaža". Na terenu je demonstrirano kako se uzimaju uzorci za analizu morske vode, prikupljaju potrebni podaci i izrađuju profili plaža.

Kvalitet morske vode Kvalitet morske vode Kvalitet morske vode

Opširnije...

 

Od ove sezone, sve plaže i marine iz programa Plava zastavica moguće je pronaći i na Google Earthu. Pored tačne pozicije nalazi se i po jedna fotografija.

www.blueflag.org

 

Putem linka  http://www.youtube.com/watch?v=tXWKXdC6At0 možete pogledati šestominutni film o programu Plava zastavica na Novom Zelandu koji ilustruje značaj saradnje lokalne zajednice, škola i korisnika plaža kako bi se kampanja odvijala na najbolji mogući način.

 
Još članaka...