30god-pz

Total Beach_Access

Izbor jezika
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Pretraga sajta

Na Svjetski dan zaštite životne sredine, po tradiciji, uručene su Plave zastavice za 19 crnogorskih plaža, sertifikati za pet plaža i jednu marinu u pilot fazi u 2010. godini. Dodjeljena su i priznanja za 6 kupališta koja su bila uzastopno 5 godina u kampanji.

Ceremonija dodjele prestižnih eko priznanja je održana na brodu "Vodena kočija", a prve dvije plave zastavice u 2010. godini je podigao Rajko L. Barović, direktor JP Morsko Dobro, na plažama "Porto" i "Cuba libre" u uvali Žanjic.

Zanjic

Plava zastavica je ekskluzivno eko-obilježje koje će tokom ljeta 2010. godine biti dodjeljeno za 2.884 plaža i 627 marina u 33 zemlje sjeverne hemisfere (Evropa, Maroko, Tunis i Kanada), a pilot program počinje da se primjenjuje u Jordanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima te na Trinidadu i Tobagu.

Od 05. juna 2010. one se vijore na slijedećih 19 crnogorskih kupališta:

 • Club Hotel „Rivijera“, Njivice,
 • „Porto“ i „Cuba Libre“ Žanjice,
 • „Stevuzo“, uvala Dobreč (opština Herceg Novi),
 • „Almara beach”, „Plavi Horizonti“ i „Kalardovo“ (opština Tivat),
 • „Sveti Toma“, kupališta hotela „Bellevue“ i „Queen of Montenegro“, Bečići (opština Budva);
 • „Centar“ Sutomore i „Paradiso“ Utjeha (opština Bar) te
 • „Miami“, „Tony Grill“, „Safari“, „Evropa beach“ i „MCM beach“, „Tropicana“ i „Copacabana“ na Velikoj plaži (opština Ulcinj).

Ove godine u pilot fazi se nalazi 5 plaža: kupalište hotela „Sunresort“, Topla (opština Herceg Novi), „Ponta” Seljanovo (opština Tivat) te „Blue Beach“, „S and I beach life“ i „Escallera“, Jaz (opština Budva). Po prvi put u Crnoj Gori, jedna marina se priključuje programu tako da će Porto Montenegro biti u pilot fazi tokom 2010. godine.

Za pet uzastopnih godina u kampanji od 2005. do 2010. godine, priznanja Medjunarodne koordinacije je dobilo 6 kupališta: „Porto“ i „Cuba Libre“ Žanjic, „Kalardovo“, Tivat), „Sveti Toma“ i kupalište hotela „Queen of Montenegro“, Bečići te „Tony Grill“ Velikoj plaži.

 

Plava zastavica je simbol visokih standarda zaštite životne sredine kao i kvalitetnih sanitarnih i bezbjednosnih uslova na plažama i marinama. Sastavni dio programa je i ekološko obrazovanje kao i informisanje javnosti, vlasti i turističkih aktera o zaštiti životne sredine. Program “Plava zastavica” vodi nezavisna neprofitna organizacija “The Foundation for Environmental Education - FEE” (Fondacija za ekološku edukaciju) sa sjedištem u Kopenhagenu, gdje se nalazi i medjunarodna koordinacija programa.

Plava zastavica se sprovodi u Crnoj Gori od 2003. godine, kada je NVO "EKOM" postala pridruženi član Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) i time stekla pravo da bude nacionalni operater za Plavu zastavicu u Crnoj Gori. Oznaku »Plava zastavica« dodjeljuje Međunarodni žiri, a na predlog Nacionalne komisije i to za jednu sezonu. Ukoliko se tokom sezone promjene uslovi na plaži ili marini, Plava zastavica može biti povučena privremeno ili trajno.

U početku, ovo je bila isključivo evropska kampanja koja je od 2001. godine prešla i na druge kontinente - sada se primjenjuje i u Južnoj Africi, zemljama Magreba, karipskim zemaljama, Brazilu, Kanadi i na Novom Zelandu, odnosno u preko 40 zemalja. Vremenom su se i kriterijumi promjenili i postali strožiji i striktniji. Od 1992. godine svi kriterijumi za Plavu zastavicu su postali isti za sve zemlje koje učestvuju u Kampanji. Poslednja promjena kriterijuma je uradjena 2010. godine i sada ih ima 32 za plaže i 24 za marine.

Uspjeh programa „Plava zastavica” kod nas vidi se i po tome da je broj plavih zastavica u Crnoj Gori stalno u porastu: 6 u 2004., 10 u 2005., 15 u 2006., 20 u 2007., 18 u 2008. te po 19 u 2009. i 2010. godini. U proteklih 7 godina, kako u pilot fazi tako i samoj kampanji, učestvovalo je preko 40 plaža. Program Plava zastavica je 2005. i 2008. godine dobio nagradu »Wild Beauty Award« za doprinos kvalitetu, afirmaciji i promociji turističke ponude Crne Gore.

Sva kupališta koja su proglašena najboljim plažama u Crnoj Gori, bila su iz programa Plava zastavica:

 • 2006. „Miami” na Velikoj plaži,
 • 2007. „Kalardovo” kod Tivta,
 • 2008. „Stevuzo” u uvali Dobreč na Luštici te
 • 2009. „MCM Beach” na Velikoj plaži.