30god-pz

Total Beach_Access

Izbor jezika
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Pretraga sajta

Na plaži „Stevuzo“ u uvali Dobreč na Luštici, 08. juna 2009., na Svjetski dan okeana i mora, svečano je počela ovogodišnja kampanja Plava zastavica u Crnoj Gori.
Prvu plavu zastavicu u Crnoj Gori u ovoj godini, podigao je Zoran Mustur, trener kluba „Jadran“ iz Herceg Novog, državnog prvaka u vaterpolu.


56
Na prigodnoj ceremoniji na brodu „Vodena kočija“ uručene su plave zastavice za 19 kupališta i sertifikati za pilot fazu za 7 plaža na Crnogorskom primorju.
Posebna priznanja za 5 uzastopnih godina sa Plavom zastavicom dobila su kupališta „Dobreč“ i „Tropicana“. Za doprinos kampanji proteklih godina, dodjeljena je zahvalnica Rajku L. Baroviću, direktoru Morskog dobra.


78

Medjunarodni žiri u Kopenhagenu je krajem aprila 2009. potvrdio predlog Nacionalne komisije i na osnovu podnijetih prijava dodjelio 19 plavih zastavica Crnoj Gori.
Od 08. juna one će se vijoriti na slijedećim kupalištima: hoteli „Rivijera“, Njivice i „Sunresort“, Topla; „Porto“ i „Cuba Libre“, Žanjice; „Stevuzo“, uvala Dobreč (opština Herceg Novi), „Kalardovo“ i „Plavi Horizonti“ (opština Tivat), „Sveti Toma“, hoteli „Bellevue“ i „Queen of Montenegro“, Bečići; hotel „Maestral“, Pržno (opština Budva); „Paradiso“, Utjeha (opština Bar) i „Miami“, „Tony Grill“, „Evropa“, „Safari“, „MCM beach“, „Tropicana“ i „Copacabana“ na Velikoj plaži (opština Ulcinj).
Ove godine u pilot fazi se nalazi 7 plaža: „Yachting Club 32“, Herceg Novi i Lazaret, Meljine (opština Herceg Novi), „Almara beach“, Oblatno (opština Tivat), „Blue Beach“, „S & I beach life“ i „Escallera“, na Jazu (opština Budva), „Centar“ Sutomore (opština Bar).

Plavu zastavicu u 2009. godini dobilo je 2.699 plaža i 639 marina u 34 zemlje Sjeverne hemisfere.

NVO „EKOM”, kao nacionalni operater, očekuje uspješan rad kupališta koja su dobile ovo eko-obilježje u 2009. godini tako što će svi aspekti programa (ekološko obrazovanje i informisanje, kvalitet vode, ekološko upravljanje te sigurnost i usluge) biti ispunjeni na visokom nivou, te da će se to i dokazati prilikom medjunarodne kontrole ispunjenosti kriterijuma kampanje na plažama tokom ovog ljeta.

Za uspjeh u promociji turizma, kampanja Plava zastavica je dobila priznanje Nacionalne turističke organizacije u 2005. i 2007. godini.
Nema sumnje, da će sve nominovane plaže za „Wild Beauty Award” i ove godine, kao i prethodne tri, biti iz programa Plava zastavica i da će najbolja sasvim zasluženo ponijeti ovaj „crnogorski turistički oskar” kao što je to bio slučaj sa kupalištem „Miami” na Velikoj ulcinjskoj plaži u 2006. godini, tivatskom plažom „Kalardovo“ u 2007. godini i kupalištem „Stevuzo“ u uvali Dobreč na Luštici u 2008. godini