30god-pz

Total Beach_Access

Izbor jezika
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Pretraga sajta

Na plaži Kalardovo kraj Tivta, 05. juna 2008., na Svjetski dan zaštite životne sredine, svečano je počela kampanja Plava zastavica u Crnoj Gori.

Na prigodnoj ceremoniji uručene su plave zastavice za 18 kupališta i sertifikati za pilot fazu za 8 plaža na Crnogorskom primorju. Za doprinos kampanji, dodjeljene su zahvalnice Crvenom krstu Crne Gore i i Radio Tivtu.

Prvu plavu zastavicu u Crnoj Gori u 2008. godini, podigao je Saša Radović, direktor Nacionalne turističke organizacije.

Medjunarodni žiri u Kopenhagenu je krajem aprila mjeseca 2008. potvrdio predlog Nacionalne komisije i na osnovu podnijetih prijava dodjelio 18 plavih zastavica Crnoj Gori.


Od 05. juna one će se vijoriti na slijedećim kupalištima: Club Hotel „Rivijera“, Njivice, „Yachting Club“, Herceg Novi; „Porto Žanjic“ i „Cuba Libre“, Žanjice; „Stevuzo“, uvala Dobreč (opština Herceg Novi), „Kalardovo“ i „Plavi Horizonti“ (opština Tivat), „Blue Beach“, „S and I beach life“ i „Escallera“, Jaz; „Mogren I“, Budva; „Sveti Toma“ i „Queen of Montenegro“, Bečići; (opština Budva); i „Miami“, „Tony Grill“, „Safari“, „Tropicana“ i „Copacabana“ na Velikoj plaži (opština Ulcinj).

123

 

 

4

 

Ove godine u pilot fazi se nalazi 8 plaža: kupalište hotela „Sunresort“, Topla i Lazaret, Meljine (opština Herceg Novi), kupališta hotela „Bellevue“, Bečići i „Maestral“, Pržno (opština Budva), „Centar“ Sutomore i „Paradiso“ Utjeha (opština Bar) te „Evropa beach“ i „MCM beach“ na Velikoj plaži (opština Ulcinj).

Plavu zastavicu je u 2008. godini dobilo oko 3.200 plaža i marina u 31 zemlji Sjeverne hemisfere.NVO „EKOM” očekuje uspješan rad kupališta koje su dobile ovo eko-obilježje u 2008. godini tako što će svi aspekti kampanje (ekološko obrazovanje i informisanje, kvalitet vode, ekološko upravljanje te sigurnost i usluge) biti ispunjeni na visokom nivou, te da će se to i dokazati prilikom kontrola ispunjenosti kriterijuma kampanje na plažama tokom ovog ljeta.
Za uspjeh u promociji turizma, kampanja Plava zastavica je dobila priznanje Nacionalne turističke organizacije u 2005. i 2007. godini.
Očekuje se, da će sve nominovane plaže za „Wild Beauty Award” i ove godine, kao i prethodne dvije, biti iz programa Plava zastavica i da će najbolja sasvim zasluženo ponijeti ovaj „crnogorski turistički oskar” kao što je to bio slučaj sa kupalištem „Miami” na Velikoj ulcinjskoj plaži u 2006. godini odnosno plažom „Kalardovo“ u 2007. godini.